Crna Gora do sada je isplatila oko 1,4 milijuna eura po tužbama više od 200 Hrvata koji su bili zatočeni i mučeni u logoru Morinj u Boki kotorskoj tijekom 1991. i 1992. godine.

Galerija


Branitelji koji su bili u Morinju primili su 100 eura po danu provedenom u logoru, a civili 200 eura po danu. Odštete je primilo oko 85 posto logoraša, a ostatak ih čeka pravomoćne presude. Procjena je kako će svi postupci biti gotovi sredinom iduće godine. No zbog premalih iznosa zatražena je revizija odluke o iznosu odštete pred sudom u Strazburu.

Vezani članci Koronavirus u Crnoj Gori, ilustracija Uvode policijski sat, ali kafići i dalje rade: Naši susjedi imaju najviše novozaraženih u Europi Koronavirus u Crnoj Gori Sumnja se na 23 slučaja novog soja koronavirusa: "Još uvijek nismo dobili konačne rezultate, očekujemo ih do kraja tjedna"

„To sve ovisi od predmeta do predmeta. Računam da bi to trebalo do sredine iduće godine sve biti okončano i definirano“, kazao je Zdravko Begović, odvjetnik logoraša.

Zdrenko Bulić, predsjednik Društva logoraša ističe kako su iznosi koji su logoraši primili – banalni.

„Nas 250 se dokopalo nekako tih iznosa koji su uistinu banalni, to je na neki način sramotno“, kaže Bulić. 

Nova TV ministarstvu pravosuđa poslala je upit hoće li se napokon uključiti i pomoći im u ostvarivanju prava, no odgovor nismo dobili.

"Tražili smo odgovor na pitanja oko iznosa odšteta koje je Crna Gora isplatila logorašima, ali i pitanja oko suradnje s Crnom Gorom kada su u pitanju zločini iz 91. i 92. na području Konavala i Dubrovnika, odgovore nismo dobili. Bivši logoraši sa svojim odvjetničkim timom u Crnoj Gori traže odštete za obitelji preminulih u crnogorskom logoru Morinj i kažu kako bi tu najbolje rješenje bila nagodba Hrvatske i Crne Gore, naravno to je nešto što dvije države moraju dogovoriti, dakle ministartvo pravosuđa bi se trebalo uključiti u ovu priču", izvijestila je u Dnevniku Nove TV reporterka Paula Klaić Saulačić.
 

 

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr