Obavijesti Video Pretražite Navigacija
točno u podne

Crkva uz Penavu, branitelji uz premijera; Milorad Pupovac danas će se napokon oglasiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 23 dana u Vukovaru bi se trebao održati mirni prosvjed koji je najavio tamošnji gradonačelnik Ivan Penava, a zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Braniteljske udruge danas će odlučiti hoće li na prosvjed koji je danas podržao Glas Koncila. Istodobno, na brojne prozivke danas će osvrnuti SDSS-ov Milorad Pupovac.

Braniteljske udruge među kojima je i HVIDRA na današnjem sastanku odlučit će hoće li svojim članovima preporučiti odlazak na prosvjed u Vukovar. Čelnik te udruge Josip Đakić jučer je najavio da će danas s ministrima još jednom proći što je sve učinjeno i donijeti odluku postoji li uopće razlog za prosvjed. ''Braniteljske udruge bit će na športskim igrama u Vukovaru od 12. do 14. listopada, ali na prosvjedu teško možemo sudjelovati jer su dečki na natjecanjima'', komentirao je Đakić i time dao naslutiti da će, barem njegova udruga, biti na strani premijera a ne vukovarskog gradonačelnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema i Vukovar Medved najavio sastanak s braniteljskim udrugama: "Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje" Slika nije dostupna Pupovac šuti, Predsjednica šuti... Politički lonac opasno "kuha": Čeka li premijera Plenkovića vukovarski šator?

Istodobno, Glas Koncila podržao je u komentaru glavnog urednika Ivana Miklenića najavljeni prosvjed i napao ministre pravosuđa i unutarnjih poslova Dražena Bošnjakovića i Davora Božinovića.
"Upravo je politika stvorila stanje da ti zločini nisu procesuirani, da se u hrvatskoj i svjetskoj javnosti umjetno stvarala ravnoteža krivnje, premda u stvarnosti, po istini, o toj ravnoteži ni u kojem smislu ne može biti riječ. Hrvatska je službena ili državna politika, bez obzira bila na vlasti koalicija lijevoga ili tobožnjega desnoga političkoga predznaka, učinila da čitava Hrvatska danas ne zna ime i prezime ni jedne jedine hrvatske civilne žrtve, ni jednoga jedinoga hrvatskoga učenika ili učenice koji su stradali samo zato što su bili Hrvati i što su živjeli na području koje su velikosrbi željeli za sebe. Nitko ne može poreći da je u tom pitanju smjer diktirala isključivo – politika'', poručio je glavni urednik Glasa Koncila.

Braniteljske udruge, osim vukovarskim prosvjedom, bave se i zahtjevom za tematskom sjednicom Sabora o suradnji HDZ-a i SDSS-a. Na meti im je Milorad Pupovac koji je ''otišao na četnički dernek u Bačku Palanku na obilježavanje žrtava Oluje'' zbog čega smatraju da je prekršio Deklaraciju o Domovinskom ratu. I premijer Andrej Plenković odbacuje ideju o tematskoj sjednici, a iz Ureda predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića se doznaje da tu temu ne planira uvrstiti na dnevni red. ''Tako formuliran zahtjev u kojemu se traži izravna rasprava o pojedinom zastupniku bio bi presedan to bi bilo nedemokratski'', poručuju iz Ureda.

Milorad Pupovac, koji je danima izbjegavao novinare i odgovore na prozivke, za danas točno u podne sazvao je konferenciju za medije u Saboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene