Tek se treba utvrditi je li cjepivo Fluad krivo za smrt 4 osobe u Italiji. Povučeno se cjepivo u Hrvatskoj - ne koristi.


Cjepivo protiv gripe, koje je povučeno s talijanskog tržišta nakon smrti četvero ljudi - ne koristi se u Hrvatskoj. Iz Agencije za lijekove poručuju - naši su pacijenti sigurni. Cjepivo je u Italiji odmah povučeno s tržišta. Sve preminule osobe bile su starije životne dobi.

Tek se treba utvrditi je li cjepivo Fluad krivo za smrt 4 osobe u Italiji. Dvije sumnjive serije odmah su povučene s tržišta.

'To je ispravno privremeno povući ako postoji najmanja sumnja, naravno, ali to ne govori još ništa o tome da bi cjepivo uzrokovalo smrt. To će se vidjeti s vremenom', objašnjava mr. sc. Bernard Kaić, epidemiolog pri HZJZ-u

Povučeno se cjepivo u Hrvatskoj - ne koristi.

'U Hrvatskoj se ne koristi cjepivo protiv gripe koje je povučeno iz upotrebe u Italiji'

'Mi imamo ove godine Influvac cjepivo od drugog proizvođača. Izaziva najmanje nuspojava od svih cjepiva protiv gripe, ta vrsta cjepiva protiv gripe', kaže Kaić.

Naši su pacijenti sigurni - kažu u agenciji koja cjepiva stavlja na tržište.

'Nema nikakvog straha za pacijente, cjepiva koja se nalaze na našem tržištu su provjerena i sigurna za uporabu', rekla nam je Jasmina Tadin iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

'Jesu, jesu, jesu. I ovi koji su se danas došli cijepiti nisu izgledali zabrinuto', kaže Kaić.

U Hrvatskoj ove godine nije prijavljena ni jedna nuspojava na cjepivo protiv gripe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook