Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priopćenje HZJZ-a

'U Hrvatskoj se ne koristi cjepivo protiv gripe koje je povučeno iz upotrebe u Italiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u petak da se u Hrvatskoj ne korisiti cjepivo protiv gripe Fluad, koje je talijanska Agencija za lijekove privremeno povukla iz upotrebe nakon što su tri osobe umrle kratko nakon primjene cjepiva.

Trenutno još nije poznato postoji li uzročna povezanost cijepljenja sa smrću preminulih osoba, no Fluad je adjuvantirano cjepivo protiv gripe koje se u Hrvatskoj ne koristi, priopćila je Služba za epidemiologiju HZJZ-a.

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa ZAŠTITA STARIJIH I OSJETLJIVIH HZJZ objavio detalje o drugom docjepljivanju protiv koronavirusa, snižena i dobna granica Ivana Pavić Šimetin - 3 Nova kampanja za cijepljenje Pavić Šimetin o koroni u Hrvatskoj: "Raste udio BA2 varijante... Zasad se vidi da je booster doza najveća zaštita"

Ove godine se u Hrvatskoj koristi cjepivo drugog proizvođača, neadjuvantirano podjedinično cjepivo Influvac, koje je bilo u upotrebi i prošle sezone gripe. U ovoj sezoni još nije prijavljena nijedna nuspojava cijepljenja protiv gripe u Hrvatskoj, a cijepljenje je počelo 13. studenog, ističe HZJZ.

U Hrvatskoj došlo do kratkotrajne nestašice cjepiva

Lani su prijavljene tri nuspojave, uobičajene za takvu vrstu cjepiva - u dva slučaja lokalne reakcije na mjestu primjene, a kod jednog djeteta koje je istovremeno s cjepivom protiv gripe primilo kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize i H. influenzae tipa B, javila se visoka tjelesna temperatura i pogoršanje kroničnog bronhitisa.

Cjepivo protiv gripe kakvo se u Hrvatskoj koristi jedno je od najmanje reaktogenih cjepiva. Učestalost nuspojava je niža nego kod drugih vrsta cjepiva (adjuvantirana cjepiva; cijeli mrtvi virusi; fragmentirana cjepiva; živi oslabljeni virusi).

Djelotvornost cjepiva varira od sezone do sezone, ovisno o tome u kojoj mjeri se virusi korišteni za proizvodnju poklapaju s virusima koji cirkuliraju u stanovništvu, a na individualnoj razini ovisi o brojnim čimbenicima vezanim uz osobine osobe koja se cijepi, kao što su opće zdravstveno stanje, tjelesna masa, prethodna izloženost virusima gripe putem cijepljenja i prirodnim putem, dob ili dobre i štetne navike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene