Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Četvorica kamenovala kuće srpskih povratnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarska policija tijekom noći i jutros privela je četiri osobe s područja Zadarske županije zbog utemeljene sumnje da su rano jutros bacali kamenje na obiteljske kuće u Biljanima Donjim kod Benkovca.

U priopćenju Policijske uprave se navodi da je oko 2,50 sati
zaprimljena dojava prema kojoj u Biljanima Donjim više nepoznatih osoba baca kamenje na obiteljske kuće, a nakon njihova odlaska izbio je i požar na površini 300 x 100 metara u kojem su gorjeli suha trava i nisko raslinje.

Pročitajte i ovo Dodik i Vučić u Prijedoru Poruke iz Prijedora Vučiću Oluja najveće etničko čišćenje od 1945., Dodiku udruženi zločinački pothvat Andrej Plenković primio Anu Brnabić u Banskim dvorima - 5 Četvrta po redu Srbi se okupili na Velikoj skupštini u Zagrebu: Plenković i Brnabić se sastali u Banskim dvorima

Na kućama su nastala oštećenja, navodi policija, koja ističe da su policijski službenici intervenirali brzo i zatekli osumnjičene. 

Prilikom privođenja jedan je pružao otpor, pa je policija uporabila sredstva prisile - fizičku snagu i sredstva za vezivanje.

Sve tri osobe su bile pod utjecajem alkohola, a utvrđen je i
identitet četvrte osobe koja je sudjelovala u kamenovanju, naodi
policija.

Četrdesečetvorogodišnjak, 31-godišnjak, 36-godišnjak i
23-godišnjak bit će privedeni istražnom sucu Županijskoga suda u Zadru uz kaznenu prijavu za nasilničko ponašanje, uništenje i oštećenje tuđe stvari.

U svom priopćenju Srpsko narodno vijeće navodi da je kuće srpskih povratnika opkolilo 4 do 5 nasilnika koji su tijekom napada prijetili i skandirali "Di ste četnici" i "Idite ća!".

Porazbijali su grilje i stakla, te zapalili travu i nisko raslinje
na okućnicama, no zahvaljujući brzoj intervenciji policije i
vatrogasaca, vatra se nije proširila i taj, kako ocjenjuje SNV etnički motivirani napad nije imao teže posljedice.

Ipak, SNV izražava nezadovoljstvo što policija djeluje tek kad se nešto dogodi, a ne preventivno, iako je stanovništvo Biljana Donjih i drugih povratničkih sredina zadarskog zaleđa upućivalo prijave policiji.
Mesić najoštrije osudio izgred

Predsjednik Stjepan Mesić najoštrije osuđuje izgred koji se noćas dogodio u Biljanima Donjim, selu u zadarskom zaleđu, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.
Ono što je učinila nekolicina izgrednika kamenujući kuće hrvatskih građana srpske nacionalnosti i podmećući požar izravan je napad na proklamiranu politiku suživota i stvaranja uvjeta za povratak u sigurnosti svih koji su u vrijeme rata napustili Hrvatsku.

Hrvatska kao država ravnopravnih građana koji ne će ni na kojoj osnovi biti diskiminirani i kao država zasnovana na snošljivosti i poštivanju ljudskih i manjinskih prava - cilj je od kojega se ne može i ne smije odustati, i radi naše vlastite budućnosti, i radi našeg mjesta u ujedinjenoj Europi, smatra predsjednik Mesić.

Izrazivši zadovoljstvo pravodobnom reakcijom policije, Mesić je dodao kako se nada da će izgrednici biti primjereno kažnjeni.

Očekuje se da će predsjednik Mesić o izgredu u Biljanima Gornjim večeras telefonski razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kaže se u priopćenju.

U ranim jutarnjim satima 25. srpnja kamenovane su četiri obiteljske kuće povratnika, a u jednom dvorištu je podmetnut požar. Vatrogasci i policija su brzo intervenirali a četvorica počinitelja su privedeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene