Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četveromjesečna N. M. prva je beba u Hrvatskoj kojoj je tumor s jajnika odstranjen laparaskopijom, operativnim zahvatom kroz pupak. Zahvaljujući tom postupku, neće ostati tragova rezova jer je operacija izvedena kroz malenu rupu na pupku.


Do prije četiri godine taj se zahvat radio tako da se u tijelo pacijenta moralo unijeti čak tri instrumenta, kamera i alat kojim se otklanjalo bolesno tkivo, zbog čega su pacijentu ostajala tri ožiljka.

Vezani članci Vladin avion Hitan let: Bebu u inkubatoru Vladin avion prevezao iz Dubrovnika u Zagreb Llea Kajtazi Djevojčica Llea (5) ima tumor očnih živaca, obitelj treba pomoć: "Financijski to teško podnosimo. Već je zahvatio mozak..."

Operirana je prošle srijede u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Liječnici su tumor otkrili dok je majka djevojčice bila u 33. tjednu trudnoće.

Da bi djevojčicu mogli operirati, liječnici su prvo morali utvrditi da je tumor dobroćudan. No, iako je tumor bio dobroćudan, problem pri operaciji bila je njegova veličina od pet sa šest centimetara, zbog čega je kirurg Stjepan Višnjić morao izdubiti tkivo tumora da mu smanji opseg i nakon toga ga povući prema rupici na pupku pazeći pomno da ne dođe do oštećenja crijeva.