Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klimatske promjene

Četrnaest zemalja EU-a poziva na povećanje obveza iz Pariškog dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrnaest zemalja Europske unije, među kojima Francuska i Njemačka, pozvale su u ponedjeljak da se povećaju ambicije koje je EU preuzeo na temelju Pariškog dogovora o borbi s klimatskim promjenama i da se do 2030. ubrzaju napori za smanjenje emisije ugljikova dioksida.

Tu je želju poduprla Europska komisija koja misli da je nakon donošenja niza novih zakona u EU-u posljednjih mjeseci, moguće dodatno smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova u odnosu na obveze preuzete u Parizu krajem 2015.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Zbog posljedica El Niña planet trpi ekstremne vrućine: Meteorolog otkriva detalje Snijeg poharao Pakistan Razorni učinci VIDEO Poharala ih snježna oluja, među poginulima 22 djece: Uništene kuće, naselja bez struje

Četrnaestero ministara Skupne za zeleni rast u koju ulaze Belgija, Danska, Španjolska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Velika Britanija, Slovenija i Švedska, sastalo se u ponedjeljak ujutro na rubu sastanka ministara okoliša u Luxembourgu.

Nisu objavili novi cilj u brojevima, ali pozivaju da se do 2030. premaši onaj o 40-postotnom smanjenju stakleničkih plinova, što je EU obećao kod ratifikacije Pariškog dogovora.

No po riječima europskog povjerenika za klimu i za energetiku Miguela Ariasa Canetea, Unija će sada "biti u položaju da do 2030. svoje ambicije (...) poveća na nešto više od 45 posto" tog smanjenja.

"Europska unija i dalje mora pokazivati put i biti primjer i zato mora biti među prvim potpisnicima Pariškog dogovora koji će povećati svoje ambicije na klimatskom polju, kako u vezi s dugoročnom strategijom za ugljičnu neutralnost do 2050. tako i s ciljevima do 2030.", rekao je francuski ministar Nicolas Hulot na javnoj raspravi u Luxembourgu.

"Ciljevi koje trenutačno postavljamo do 2030. u energetskom i u prometnom sektoru omogućuju nam automatski da povećamo obveze EU-a", istaknuo je Hulot.

Nakon potpisivanja dogovora o klimi, 28 zemalja je prilagodilo svoje zakone kako bi mogle ostvariti dogovorene ciljeve. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene