Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poziv za iskazivanje interesa za gradnju novog bloka Termoelektrane Plomin do danas je stiglo 45 ponuda, a pozitivna ocjena projekta stigla je i od nadležnih tijela Republike Slovenije.


Među 45 ponuđača je desetak i više najvećih svjetskih tvrtki iz Njemačke, Francuske, Italije, Koreje i drugih zemalja, ističe prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Dodaje da se kao prvi ponuđač javio njemački RWE, što znači, kaže, da su izjave vođa Zelene akcije o tome kako RWE nije zainteresiran, dezinformacije.

Čačić je izvijestio da je Ministarstvo gospodarstva primilo od slovenskog Ministarstva poljoprivrede i okoliša konačno stajalište o postupku procjene utjecaja na okoliš projekta rekonstrukcije termoelektrane Plomin prema kojem to slovensko ministarstvo pozitivno ocjenjuju projekt rekonstrukcije te elektrane.

Slovenci su, kaže Čačić, utvrdili da je rekonstrukcija planirana prema koncepciji suvremenih termoelektrana na čistu tehnologiju s ciljem da se poboljša stanje utjecaja na okoliš.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Slovenija bilježi pad zaraza: Stanje u bolnicama je stabilno, od sredine veljače moguće popuštanje mjera Migranti u Hrvatskoj - 3 Krijumčari migranata otkrili još lakši i bolji način: "Bio sam s čovjekom kad je plaćao policajcu 20.000 eura. Davao je to na stol da mu kaže ima li akcije"

>> Čačić: Država je TRI puta neuspješniji poslodavac od privatnika!

Također, Slovenci smatraju da se uvođenjem nove tehnologije može znatno poboljšati stupanj iskorištenosti u odnosu na klasične termoelektrane te da je rekonstrukcija Plomina u potpunosti planirana u skladu s preporukama EU-a, kaže Čačić.

Prvi potpredsjednik Vlade pokazao je novinarima i mišljenje slovenskog Zavoda za zdravstvenu zaštitu prema kojem je namjeravani zahvat prihvatljiv sa stajališta zdravstvene zaštite.

'Svatko kome je na srcu ekologija i zaštita okoliša u Hrvatskoj iz puno bi razloga trebao zastupati ovaj projekt, jer on poboljšava ekološko stanje', istaknuo je Čačić. 'Zahvat je prihvatljiv s gledišta zdravstvene zaštite i otpadni plinovi i misije bit će manji od već postojećih u termoelektrani Plomin', dodao je.

Na pitanje je li s lokalnom zajednicom postignut pomak u pogledu prostornog plana, Čačić je rekao da se intenzivni razgovori odvijaju mjesecima te da su reakcije vrlo pozitivne i da su postignuti kvalitetni dogovori. Normalno je da lokalna zajednica ima koristi od ovakvih projekata i ona će ih imati, kaže Čačić.

Hrvatska elektroprivreda objavila je 24. srpnja poziv za iskazivanje interesa za izgradnju Termoelektrane Plomin C na ugljen, snage 500 megavata, investicije vrijedne 800 milijuna eura, a odabir strateškog parnera očekuje se u prvom kvartalu iduće godine. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.