Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski emigrant i zatvorenik Zvonko Bušić neće biti pušten na slobodu do kraja listopada i potom deportiran u Hrvatsku kao što se najavljivalo sredinom rujna.


Zvonko Bušić, potvrdila je za Večernji list uprava zatvora Allenwood, u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, ostaje u zatvoru najmanje do srpnja 2008. godine! 

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Amerikanka preminula nakon druge doze Moderninog cjepiva: Patolog kaže da ne postoji veza između cijepljenja i smrti, obitelj tvrdi da je bila zdrava Teorija zavjere Ameri imaju možda najluđu teoriju zavjere: ''Ovo nije pravi snijeg, već vladina zavjera!''

Za taj je datum sudski odbor koji rješava zahtjeve zatvorenika za uvjetni otpust, odgodio mogućnost da se Bušiću povoljno riješi molba za prekid zatvorske kazne.

Podsjetimo, Bušić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon deset godina. Takva kazna predviđala je puštanje na slobodu nakon 30 godina izdržanog zatvora, a to je Bušić ispunio 11. rujna 2006. godine.

– Ne mogu vam reći ništa više od informacije da Zvonko Bušić ostaje u zatvoru i da komisija koja odlučuje o njegovu slučaju nije odobrila da ga pustimo na slobodu i deportiramo iz Amerike. To je njihovo legitimno pravo, kao što Bušić ima pravo nadati se da će se u srpnju 2008. godine povoljnije riješiti njegov slučaj – potvrdio nam je službenik zatvora u Allenwoodu zadužen za informiranje. Nakon kratkog šoka kad je doznao rasplet situacije, Bušić se, kaže, smirio, u psihički je stabilnom stanju i ponaša se kao “pravi džentlmen”.

– Realno govoreći, Zvonko Bušić mogao je biti pušten i prebačen u Hrvatsku ili u bilo koju drugu zemlju koju on navede, da je 12. rujna tako odlučila komisija za uvjetne otpuste, ali ona nije donijela pozitivno rješenje.

Postojala je, dakle, legalna mogućnost da Zvonko Bušić bude uvjetno pušten, ali sudski odbor odlučio je drukčije i on treba nastaviti služiti doživotnu kaznu. Mogli bi se nabrajati mnogi razlozi koji su doveli do takve odluke, ali mi nismo ovlašteni da o njima govorimo – kažu u zatvoru Allenwood. Razumiju da je cijela priča delikatna i vrlo neugodna za suprugu i obitelj Zvonka Bušića, ali zakon je, kažu, jači od emocija. 

Neslužbeno od američkih pravnih stručnjakadoznajemo da se razlog odgode Bušićeva puštanja iz zatvora skriva u težini slučaja Bušić. Jer Amerika je osjetljivija na terorističke napade nakon 11. rujna 2001. godine, a prema njihovim zakonima, djelo počinjeno prije 30 godina ima sve karakteristike teškog terorističkog čina.

– Uoči izbora za Kongres u studenome i kritika koje Bush svakodnevno prima zbog Iraka i uzaludne portage za Osamom bin Ladenom, nitko iz službene administracije ne želi da se piše kako je Amerika pustila Zvonka Bušića na slobodu – upozorava naš izvor.