Dok poplave uzrokuju brojne probleme u susjednoj BiH, i u Hrvatskoj su mjestimice prouzročile probleme. U Istri je poplava odnijela ogromne količine smeća s odlagališta otpada Lakota, Pazinsku jamu ispunila je voda, a u općini Grožnjan dio šume urušio se na cestu.

Galerija


Pazin i okolicu posljednjih dana zadesile su obilne oborine te je u tri dana napadalo čak 142,4 milimetra kiše. To je za posljedicu imalo naglo bujanje pritoka rijeke Pazinčice, uključujući i potok Drazej koji prolazi pored odlagališta građevinskog materijala Lakota, prenosi Istramet.hr.

Vezani članci Pazinčica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rijeka pobijeljela od građevinskog otpada, a gradonačelnik poručuje: "Ružno ju je vidjeti, ali problem je isključivo estetski" Bijeli mulj se slijeva u rijeku Pazinčicu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prizor iz Pazina koji ledi krv u žilama: "Rijeka pobijeli kao mlijeko"

Građanska inicijativa "Naš Potok" na svojoj je stranici na Facebooku objavila fotografije posljedica poplave na odlagalištu Lakota nakon što je nabujali pritok Drazej odnio veliku količinu smeća s tog odlagališta.

Enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma te agrotekstila završile su tako u Pazinčici i Pazinskoj jami, u kojoj se u nedjelju nakupila voda visine do 50 metara. Na više mjesta voda prodora ispod nasipa Pazinčice te i dalje ispire materijal.

S obzirom na to da je Pazinčica rijeka ponornica, strahuje se da bi zbog najnovije poplave moglo doći i do ekološke katastrofe velikih razmjera.

"Šteta da su milijuni utrošeni na sanaciju odlagališta otpada Lakota. Još malo strpljenja i neće više biti odlagališta otpada Lakota.

Priroda je oprala šminku sa lica naše gradske vlasti, a pogotovo onih koji upravljaju vodotokom (Hrvatske vode) i onih koji upravljaju odlagalištem otpada Lakota (Usluga d.o.o.).
Bitno je da nitko nije odgovoran.

Enormne količine odlaganog građevinskog otpada, plastike, guma, agrotekstila, a sve završilo u Potok i Jamu. Na više mjesta voda prodire ispod nasipa i ispire materijal", stoji u objavi spomenute incijative "Naš potok".

Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je i brojna klizišta te uzrokovala odrone, naročito na sjeveru Istre oko jezera Butonige. Tamo su zabilježena tri odrona, dva manja, i jedan ogromni, koji je sručio dio šume na lokalnu cestu.