Dok poplave uzrokuju brojne probleme u susjednoj BiH, i u Hrvatskoj su mjestimice prouzročile probleme. U Istri je poplava odnijela ogromne količine smeća s odlagališta otpada Lakota, Pazinsku jamu ispunila je voda, a u općini Grožnjan dio šume urušio se na cestu.

Galerija


Pazin i okolicu posljednjih dana zadesile su obilne oborine te je u tri dana napadalo čak 142,4 milimetra kiše. To je za posljedicu imalo naglo bujanje pritoka rijeke Pazinčice, uključujući i potok Drazej koji prolazi pored odlagališta građevinskog materijala Lakota, prenosi Istramet.hr.

Vezani članci Kafić, ilustracija "Zelena" Istra traži izmijenjene mjere: U kafićima, restoranima i na okupljanjima primjenjivat će se druga pravila? COVID karta belgijskog ministarstva vanjskih poslova Jedini na svijetu: Belgijsko ministarstvo objavilo novu COVID kartu, samo jedna hrvatska regija u zelenom

Građanska inicijativa "Naš Potok" na svojoj je stranici na Facebooku objavila fotografije posljedica poplave na odlagalištu Lakota nakon što je nabujali pritok Drazej odnio veliku količinu smeća s tog odlagališta.

Enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma te agrotekstila završile su tako u Pazinčici i Pazinskoj jami, u kojoj se u nedjelju nakupila voda visine do 50 metara. Na više mjesta voda prodora ispod nasipa Pazinčice te i dalje ispire materijal.

S obzirom na to da je Pazinčica rijeka ponornica, strahuje se da bi zbog najnovije poplave moglo doći i do ekološke katastrofe velikih razmjera.

"Šteta da su milijuni utrošeni na sanaciju odlagališta otpada Lakota. Još malo strpljenja i neće više biti odlagališta otpada Lakota.

Priroda je oprala šminku sa lica naše gradske vlasti, a pogotovo onih koji upravljaju vodotokom (Hrvatske vode) i onih koji upravljaju odlagalištem otpada Lakota (Usluga d.o.o.).
Bitno je da nitko nije odgovoran.

Enormne količine odlaganog građevinskog otpada, plastike, guma, agrotekstila, a sve završilo u Potok i Jamu. Na više mjesta voda prodire ispod nasipa i ispire materijal", stoji u objavi spomenute incijative "Naš potok".

Velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je i brojna klizišta te uzrokovala odrone, naročito na sjeveru Istre oko jezera Butonige. Tamo su zabilježena tri odrona, dva manja, i jedan ogromni, koji je sručio dio šume na lokalnu cestu.