Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Teško je plivati s pasošem'

'Budemo li blokirani zbog Slovenije, onda Hrvatska može čekati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nisam se nadao ovome od Slovenije, jer su nam Slovenci kad smo se osamostaljivali sami rekli da ćemo granicu riješiti na principu međunarodnog prava' rekao je Mesić na otvorenju 10. međunarodnog simpozija 'Kvaliteta i procesno upravljanje'.

Upitan da komentira izjavu premijera Sandera da Hrvatska može čekati, predsjednik Mesić rekao je da se Hrvatska drži principa i da, bude li blokirana zbog bilateralnog spora sa Slovenijom, Hrvatska uistinu može čekati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Mesić kaže da mi želimo riješiti to otvoreno pitanje, ne želimo da itko bude prikraćen, želimo da se u ovome sporu prihvate principi i da se tako rješava pitanje.

'Hrvati nose pasoš kada se idu kupati u Pransku zaljev, a tako je teško plivati'

'Na jednoj strani želimo vršiti pregovore s EU, a na drugoj strani rješavati sa Slovenijom bilateralni sporazum. Možemo li riješiti taj spor na način da ga zamrznemo ili da ga riješimo na sudskoj instanciji, to se moramo dogovoriti.Ne možemo raspravljati na način da slovenski parlament donese odluku da je granica Piranskog zaljeva na našoj obali, tako da Hrvati kada se idu kupati u Piranskom zaljevu idu s pasošem u more. Tako je malo teže plivati. Može se organizirati, ali svakako da je malo teže. Oni moraju povući tu odluku ako se misli pregovarati. Ako Europa nema načina da svoju članicu privede principima, mi možemo čekati', rekao je Mesić.

>> U Sloveniji prikupljeno 1.200 od potrebnih 40.000 potpisa

Na novinarsko pitanje misli li da se spor može riješiti do kraja godine, rekao je da Hrvatska želi ući u EU i završiti pregovore, ali ako Europa nema mogućnosti da svoju članicu privede svojim principima, mi možemo čekati.

U vezi sa situacijom u Hrvatskoj napomenuo je kako moramo ići u rebalans proračuna, kao i štedjeti, no drži kako se ne može štedjeti na potrošnji. Ako nema potrošnje, ako nema plaća onda nema ni proizvodnje i to može završiti loše. Treba štedjeti na onim pozicijama koje ne donose novac u kratkom vremenu. Tu Vlada i njezini stručnjaci moraju tražiti najbolja rješenja, rekao je predsjednik Mesić, ističući kako se s povećanom potrošnjom forsira i domaća proizvodnja te otvaranje novih radnih mjesta.

'Bez sudjelovanja Europe u hrvatskom gospodarstvu teško očekivati brže pomake'

Ocijenio je i kako je bez sudjelovanja Europe u razvoju hrvatskog gospodarstva teško očekivati brže pomake, te dodao kako je riječ o strukturalnim fondovima koji trebaju doći u Hrvatsku. Hrvatska za sada koristi pretpristupne fondove što je dobro ako se opredijelimo za prave prioritete na koje ćemo vezati svoj kapital, dodao je.

Govoreći o mogućnosti dolaska Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predsjednik je kazao kako je i sam davno govorio da s njim treba računati. Dužni smo oko 38 milijardi eura, 11 ili 12 milijardi eura duga dospjeva na naplatu, a u rezervi imamo devet milijardi eura, podsjetio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene