Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVA ŠANSA ZA ŽIVOT

Brzo su postali najpoznatiji zagrebački ljubavni par: Maks i Mira su zaštitni znak Maksimira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tek tri tjedna su prošla otkako su dom u Sesvetskoj Selnici zamijenili novim u zagrebačkom Maksimiru, a već su osvojili srca Zagrepčana koji ovih dana upravo zbog Maksa i Mire hrle u najveći gradski park.

Stariji Zagrepčani i Zagrepčanke s nostalgijom se prisjećaju Jure, miljenika mnogobrojnih generacija koje su posjećivale Maksimir. Nije čudo stoga da s velikim žarom prate kako se razvija životna i ljubavna priča dvoje novih stanovnika jedne od najljepših zagrebačkih šuma.

Zeleni dragulj Zagreba već uljepšavaju, a tu su tek tri tjedna, Maks i Mira. Dvoje crvenkoljunih labudova u kratkom vremenu postali su najpoznatiji zagrebački ljubavni par. Nakon preseljenja iz jezera koje je nastalo iskopom gline kraj bivše ciglane u Sesvetskoj Selnici u obnovljeno Drugo maksimirsko jezero potpuno su se udomaćili u parku Maksimir.

Par povezuje zanimljiva ljubavna priča. Maks ima oštećeno krilo zbog čega ne može letjeti, a njegova partnerica Mira prati ga u dobru i zlu. 

''Doseljeni par labudova obnavlja posebnu vezu između Maksimira i labudova, ptica koje u mnogim kulturama imaju pozitivnu simboliku – od dobrote i elegancije do ljubavi'', istaknula je v.d. ravnatelja Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba Nika Dolenc.

Upravo susret s njih dvoje jedan je od motiva dolaska posjetitelja u park ovih dana, kaže Dolenc, a Maks i Mira svoja su imena dobili zahvaljujući građanima i građankama Zagreba koji su se u velikom broju odazvali pozivu da svojim prijedlozima pomognu Javnoj ustanovi – Maksimir.

Bilo je, kaže, još zanimljivih prijedloga: ''Primjerice, Ana i Ernest prema glavnim akterima najzagrebačkijeg filma Tko pjeva zlo ne misli, Đurek i Katica po drugom pernatom paru malih kokica koje građani pamte iz nekih davnijih dana Zoološkog vrta Zagreb, Dudek i Regica po seriji Gruntovčani''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MOŽETE IM DATI IME Nisu crni, nego crvenokljuni, a iza njih je velika ljubavna priča: U Drugom maksimirskom jezeru njih dvoje su našli novi dom
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna isušivana nekoliko puta Pogledajte kako izgledaju maksimirska jezera nakon preuređenja: Izvađeno čak 8500 kubika taloga

Preseljenje para labudova jedna je od akcija kojima se revitalizira život na maksimirskim jezerima. Naime, u današnje vrijeme, iako okružen gradskim četvrtima, park Maksimir je važno stanište za brojne životinjske vrste od kojih su mnoge upravo ovdje pronašle svoje utočište tako da se velika pozornost pridaje revitalizaciji autohtonog biljnog i životinjskog svijeta.

Preduvjeti da Maks i Mira dobiju novi dom stvoreni su uređenjem jezera i skorašnjim vraćanjem labuđeg otočića, u sklopu projekta Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II) kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa Promicanje održivog razvoja prirodne baštine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna urbano pčelarenje nije dopušteno Zagrebačke pčele zuje "protuzakonito": "Uvijek će ih biti u gradu, bez obzira na zabrane"

A osim labudova, kojima je Drugo maksimirsko jezero dom od njegova nastanka 1846. godine, u Maksimiru se trenutno može vidjeti i zaljubljene sive čaplje koje vrijedno pripremaju gnijezda na borovima uz Maksimirsku cestu uskoro planirajući prinove. Također, dolaskom toplijih dana očekuje se i maksimirsku najveću ljubav - više tisuća smeđih krastača u ljubavnom zagrljaju na Trećem jezeru.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene