Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema rješenja nakon 9 godina

Brođani prosvjedovali zbog onečišćenja zraka: "Ovo je strašno, noću ne možemo otvoriti prozor, prosvjed selimo u Zagreb"

Prosvjed u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Prosvjed u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak s prosvjeda u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Andrija Jarak s prosvjeda u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak s prosvjeda u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Andrija Jarak s prosvjeda u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Prosvjed u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prosvjed u Slavonskom Brodu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
U Slavonskom Brodu održao se prosvjed zbog onečišćenja zraka.

Kako je s prosvjeda izvijestio reporter Nove TV Andrija Jarak, Brođani traže normalan život i smanjenje zagađenja koje je na granicama normale.

Pročitajte i ovo Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) "Zrak u žutom" Slavonski Brod nakon incidenta: Život se vraća u normalu, idući tjedan bit će poznat uzrok eksplozije Mirko Trifunović iz Bosanskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) ISTRAGA JOŠ TRAJE Svjedočanstva nakon eksplozije u rafineriji: "Sve je letjelo, prozori, vrata, stolice... stakla je bilo na sve strane“

„Tjednima imamo onečišćen zrak, ne možemo normalno s djecom izlaziti van. Naša djeca imaju teške respiratorne probleme koje pokušavamo zaliječiti ventolinima. Sve to traje predugo“, kaže Ivana Smolčić Jerković iz udruge Brodske mame.

Naglašava kako je u Slavonskom Brodu zabilježen porast malignih bolesti.

Svake godine od 5 do 10 djece završi na onkološkim odjelima Klaićeve. Poanta je da pozivamo i skupljamo potpise a s njima ćemo u Zagreb, vidimo se na Markovu trgu“, poručuje Smolčić Jerković i dodaje kako je zabrinuta da će zatezanje hrvatsko-ruskih odnosa usporiti najavljenu plinifikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu.

Na prosvjed je došlo nekoliko stotina građana, uglavnom roditelji s malom djecom. Nadaju da će se nakon 9 godina napokon obnoviti rafinerija u Bosanskom Brodu. 

"Za ovo vrijedi svakako doći. Stvarno je zadnjih dana strašno - ne smijemo po noći otvoriti prostor, stvarno je alarmantno stanje", kazala je jedna prosvjednica.

Devet godina traje problem sa zagađenim, sedam ministar se promijenilo i svaki je dao barem deset obećanja.

I Mladen Sudar iz građanske inicijative »Brođani za Brod« smatra da će zategnuti odnosi Hrvatske i Rusije stopirati modernizaciju rafineriju.

"Ljudi naprosto više nisu htjeli trpjeti ovaj zrak. Poručii su da nitko neće zavlačiti ovaj proces. Brođani su pokazali da se ta stvar mora riješiti. Selimo se prema Zagrebu gdje nastavljamo svoje prosvjede. Za ovo su odgovorne sve hrvatske vlade koje su igorirale ovaj problem", kaže Sudar.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene