Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISTRAGA JOŠ TRAJE

Svjedočanstva nakon eksplozije u rafineriji: "Sve je letjelo, prozori, vrata, stolice... stakla je bilo na sve strane“

Mirko Trifunović iz Bosanskog Broda (Foto: Dnevnik.hr)
Mirko Trifunović iz Bosanskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Mirko Trifunović iz Bosanskog Broda (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U tijeku je istraga o uzroku eksplozije i požara rafinerije u Bosanskom Brodu. U nesreći je jedna osoba poginula, a devet je ozlijeđenih.

Vlasti i tvrtka koja upravlja rafinerijom demantiraju navode o zagađenju zraka. U okolici bosanskobrodske rafinerije sinoć se nije spavalo. Nakon eksplozije i požara na postrojenju sve dežurne službe stigle su na poprište kako bi gasile vatru i pomagale u izvlačenju ozlijeđenih zaposlenika. Oni su ostali u rafineriji kako bi zatvorili ventile i spriječili još veću katastrofu nakon detonacije.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Mirko Trifunović, zaposlenik Rafinerije kaže: "Sve je letjelo, prozori, vrata, padao je strop, stolice, sve, stakla je bilo na sve strane“. Poginuo je 33-godišnji operater na četvrtom postrojenju Rafinerije. Iz njegove obitelji kažu da se planirao uskoro oženiti. Jutro nakon nesreće, jasno se vidi izgorjeli dio rafinerije. Mještani koji žive u blizini još uvijek su u šoku od eksplozije.

 "Bljesak se odjednom pojavio, obasjao je kuću, onda se čuo udar i polupalo mi je staklo. U tom momentu, žena je zaspala, skočili smo, mislili smo da je auto eksplodirao", kaže uzrujano Uroš Radić, stanovnik Bosanskog Broda.

Njegov sugrađanin Aleksa Popović napominje kako se sve vidjelo iz njegova dvorišta: "To nema 100 metara od moje kuće, ta eksplozija, toliko je planulo da se vidjelo kod mene u dvorištu".

Stanovnici Bosanskog Broda nisu bili u opasnosti, poručuju vlasti. To kaže i Optima grupa koja upravlja rafinerijom. Demantira informacije prema kojima je zbog incidenta zagađen zrak. No na ekološke probleme zbog rafinerije već se dugo upozorava, posebno iz Hrvatske.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske smatra da je u Hrvatskoj stvoren pogrešan dojam: "Mislim da je u Hrvatskoj javnosti, bez obzira na sve, stvoren jedan dojam koji nije točan. Naša nadležna ministarstva su učinila sve da u skladu s najstrožim europskim standardima pristupe ekološkom sređivanju i sprečavanju opasnosti."

O uzrocima nesreće za sada se samo nagađa, a što se točno dogodilo, trebalo bi utvrditi posebno povjerenstvo koje provodi istragu. Rafinerija u Bosanskom brodu na godinu preradi milijun i dvjesto tisuća tona sirove nafte, a u vlasništvu je ruske državne tvrtke Zarubežnjeft.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene