Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela izborna promidžba

Branko Hrvatin: 54 liste nisu poštovale 'žensku kvotu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin.

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je pravovaljanost svih 177 kandidacijskih lista za prijevremene parlamentarne izbore 11. rujna, čime je u ponedjeljak službeno počela izborna promidžba.

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka Izborno mjesto Javili su se O odluci Ustavnog suda oglasilo se i Državno izborno povjerenstvo

S predsjednikom DIP-a Brankom Hrvatinom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV, Vjekoslav Đaić.

Gospodine Hrvatin, izuzmemo li 2003. kad je bilo 5 tisuća kandidata, u ova protekla tri ciklusa broj kandidata stalno raste. Kako objašnjavate tu želju i potrebu da se kandidati odnosno ljudi uključuju u politiku? Otkud taj interes?

Pa vjerojatno mogućnošću da utječu na neke društvene procese. Međutim, činjenica je da su to mali pomaci. Na prošlim izborima imali smo 166 lista, a 39 kandidata u 12. izbornoj jedinici. Sad je to 177 lista i 29 kandidata. Dakle, to je više nego što smo imali prije šest i više mjeseci.

Izborna promodžba je počela u ponedjeljak u 17 sati. Međutim, svjedoci amo i znamo da je ona počela daleko prije. Koji su instrumenti DIP-a za nadziranje financiranja te pretkampanje?

Što se toga tiče mislim da imamo dosta dobre alate koje smo prezentirali i pokazali da su djelotvorni u prošlim i pretprošlim parlamentarnim izborima. Gotovo na dnevnoj bazi, gotovo u realnom vremenu dobivamo podatke s otvorenih računa - koje su donacije, u kojem iznosu, od koga su uplaćene. Postoji i ona obveza 7 dana prije samog dana izbora da svaka lista odnosno svaka stranka koja je otvorila te račune podnese i financijsko izvješće o primljenim donacijama i učinjenim troškovima. 45 dana nakon što se izbori završe bit će ono konačno izvješće o financiranju izborne promidžbe u kojoj će se nalaziti potpuni podaci koji su do tada i zaprimljeni kao donacija odnosno koji su učinjeni kao trošak.

Što se tiče ženske kvote na listama, svjedoci smo da ni ovih izbora nije ispunjena kvota od 40 posto kad govorimo ukupno na listama. Neke stranke također nisu imale ispunjenu tu kvotu. Je li po vama dovoljno globiti stranke ili mislite da treba mijenjati zakon pa da takva lista odmah kod predaje bude diskvalificirana?

Vi znate da je takav pokušaj bio i da je takva odredba i usvojena u Hrvatskom saboru. Ustavni sud je rekao da je takva posljedica odbačaja podnesene kandidature ukoliko nije poštovano tih 40 posto uravnotežene zastupljenosti spolova na toj određenoj listi previše jaka i u tom dijelu je ukinuta. Međutim, postoji još i dalje prekršajna odgovornost za one liste koje to nisu poštovale. To su sada 54 liste koje smo mi uspjeli vidjeti. DIP je već upozorio i prije podnošenja lista sve predlagatelje da će podnijeti prijevu odnosno obavijestiti kako Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova tako i Državno odvjetništvo o onim predlagateljima koji nisu poštovali tu uravnoteženu zastupljenost spolova na listama.

U izbornoj noći kada možemo očekivati neke prve obrise novog saziva Sabora?

To će ovositi o dinamici. Mi smo nastojali biti što otvoreniji. Vidjeli ste da smo zadnji puta izašli vrlo rano s podacima. I tu postoji nerazumijevanje ili slabo razumijevanje javnosti toga što je uzorak, a što je realno prikupljanje podataka sa terena. Tako da ćemo odlučiti kada ćemo otvoriti naše baze podataka. Da li će to biti u 22 sata ili možda u 22:30 sati, ali svakako iza ponoći toliko imamo iskustva da možemo reći da će se tada već vidjeti pojedini obrisi. Međutim, ako vidite zadnje izbore, dosta je lista bilo baš na onoj granici 5%. Jedna je lista čak i prešla 5% pa nije sudjelovala u podjeli samih mandata. I tu treba biti doista oprezan i čekati te rezultate.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene