446654
446654
446654
446654
446654

DIP 'Počinje izborna promidžba, politički najdinamičniji i najaktivniji dio izbornog postupka'

  • , 15.08.2016., 17:27
  • Autor:
  • komentara

Državno izborno povjerenstvo utvrdilo je pravovaljanost svih 177 kandidacijskih lista za prijevremene parlamentarne izbore 11. rujna, čime je u ponedjeljak službeno počela izborna promidžba.

 
 
 
 
Branko Hrvatin o nadolazećim izborima (Video: Dnevnik Nove TV)
Branko Hrvatin o nadolazećim izborima (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon završetka postupka kandidiranja i objavom lista počinju teći rokovi od 48 sati za zaštitu izbornog prava za slučaj da neka od stranaka ili koalicija ima ima prigovor, rekao je predsjenik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za novinare.

Počinje izborna promidžba, najdinamičniji i najaktivniji dio izbornog postupka iako je u predizbornom vremenu već krenula, rekao je Hrvatin.

Promidžba će, dodao je, trajati do 9. rujna u ponoć a naredni dan nastupa izborna šutnja i traje i izbornog dana do 19 sati.

Sve stranke su bile dužne, što su i učinile, otvoriti posebne račune s kojih će se financirati izborna promidžba, primati donacije i plaćati računi. Sedam dana prije izbora, odnosno 5. rujna stranke su dužne objaviti izvješće, a do 3. rujna ga trebaju dostaviti DIP-u.

Lista više nego lani

DIP je prihvatio 177 kandidacijskih lista, od čega 144 stranačke i tri neovisne liste, što je više nego na prošlim izborima, kad je bilo prihvaćenih 166 lista.

Na devedeset lista stranke su samostalno predložile kandidate, a 84 liste su koalicijske.

Najviše lista je u prvoj izbornoj jedinici, njih 19, a najmanje u devetoj, njih 13.

Za 11. jedinicu gdje tri saborska zastupnika bira 'dijaspora', odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, predano je 14 izbornih listi.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina i obuhvaća cijelu Hrvatsku, ukupno je 29 kandidata, nešto manje nego 2015., kada je bio 41 kandidat.

Na svim kandidacijskim listama je 2456 kandidata, nešto više nego na prošlim izborima, kad ih je bilo 2311, dok je rekord 2003. godina s 5026 kandidata, naveo je Hrvatin.

Manje žena nego lani

Hrvatski političari u prosjeku gledajući za ove izbore nisu ispunili zakonsku normu o ravnopravnoj zastupljenosti muškaraca i žena na listama. Na prošlim izborima na listama je bilo 41,41 posto žena, a taj postotak je sad pao na 39,74 posto.

Hrvatin je upozorio da su predlagatelji dužni poštivati tu normu.

No, rekao je, DIP-ova statistika pokazuje da je načelo ravnopravnosti spolova od najmano 40 posto zastupljenosti muškaraca ili žena poštovana na 123 liste, dok na 54 liste nemaju taj postotak.

Prosjek starosti kandidata je 47,4 godine, što je jedan od najviših prosjeka životne dobi kandidata od 2000. godine, dok je na prošlim izborima taj prosjek bio 44,5.

Hrvatin je napomenuo da će na glasačkom listiću stranke biti raspoređene abecednim redom, ali prednost imaju stranke ili koalicije koje su u svim izbornim jedinicama podnijele kandidaturu, a takvih je šest. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se