Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - Korektiv i Inicijativa opozicijskih stranaka za regularne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) uputili su šest zahtjeva koje treba ispuniti da bi se ispunio minimum regularnosti prijevremenih parlamentarnih izbora.


Udruga za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - Korektiv i Inicijativa opozicijskih stranaka za regularne izbore, u kojoj su Jedina opcija, Nema prodaje, Koalicija Pomak, Blokirani – Deblokirajmo Hrvatsku, Pokret za modernu Hrvatsku i Hrvatska stranka nezaposlenih, izvjestile su u četvrtak da suDržavnome izbornome povjerenstvu (DIP) uputili šest zahtjeva koje treba ispuniti da bi se ispunio minimum regularnosti prijevremenih parlamentarnih izbora.

Vezani članci Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) DIP odgovorio na prigovore o pravu glasa zaraženih: ''Točno je da nema propisa, ali to nalaže zdrav razum'' Ana Lovrin (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Svi žele u Sabor: DIP zaprimio 192 liste i 17 'manjinskih' kandidatura

Zahtijevaju da prilikom preuzimanja glasačkog listića svaki glasač njegovo preuzimanje treba potvrditi svojim potpisom, te da broj potpisa mora odgovarati broju preuzetih listića, kao i da se sve zapisnike o prebrojavanju glasova sa svih biračkih mjesta u Hrvatskoj, njih ukupno 6577, objavi na službenoj web stranici DIP-a.

Traže i da se predstavnicima svih lista koje se natječu na izborima omogući sudjelovanje u kontroli prebrojavanja, te da se strankama i građanskim udrugama omogući nadzor nad APIS-om i DIP-om prilikom obrade podataka i objave rezultata.

Također traže da Ustavni sud hitno odluči o zahtjevu za ocjenu suglasnosti programskih pravila HRT-a o izborima, koji je 25. kolovoza podnijela Koalicija Pomak, te da se Inicijativi opozicijskih stranaka omogući kontrola nad upotrijebljenim i neupotrijebljenim glasačkim listićima.

To je minimum koji mora biti ispunjen kako bi se ovi parlamentarni izbori približili granici regularnosti, zaključuju Korektiv i Inicijativa. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju