Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nafta u Jadranu

'Mi nismo protiv istraživanja i eksploatacije Jadrana, ali uz poštivanje visokih kriterija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša Branko Bačić izrazio je u četvrtak bojazan da će se prije izabrati najpovoljniji ponuđači za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, nego što se prihvati Strateška procjena utjecaja na okoliš (SPUO).

Mi nismo protiv istraživanja i eksploatacije, ali uz poštivanje visokih kriterija, rekao je Bačić na Odboru koji je tematski razgovarao o otvorenim pitanjima i izazovima istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snažne veze Država o kojoj ovise ekonomske prilike Europe i Azije financira Hamas stotinama milijuna dolara Ilustracija Pod okupacijom od 2015. Ukrajina ponovno zauzela naftne platforme blizu Krima: "To je od strateške važnosti"

Barbara Dorić (Agencija za ugljikovodike) uvjerava kako se ugovori s investitorima za eksploataciju neće potpisivati dok se ne završi Strateška procjena.

Početkom studenoga završeno je prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju u Jadranu, prijavilo se šest kompanija koje su pokazale interes za 15 istražnih prostora, od 29 za koliko su ponuđači mogli aplicirati.

Dorić se nada da će Procjena biti gotova u ožujku iduće godine.

Evo čime će Hrvatska zaraditi 100 milijuna eura

Procjena je važna zbog analize svih aspekata utjecaja na okoliš i procjene svih rizika, a koji predstavljaju određena ograničenja za tvrtke koje dobiju pravo eksploatacije.

Bačić naglašava da su more i morski okoliš od strateškog državnog značaja.

Briga o moru, kaže, važna je zbog niza djelatnosti, poput ribarstva, turizma koji donosi godišnji prihod od oko sedam milijardi kuna.

Potvrđuje to predstavnik Ministarstva turizma Rober Pende koji navodi da turizam BDP-u doprinosi i do 20 posto, a da se 95 posto turističkog prometa odvija na moru.

Ipak, dodaje, Hrvatska se ne može razvijati monokulturno, energetika je važna za turizam, ali i druge grane.

Bačić je istaknuo kako je Odbor o recentnoj temi kanio raspravljati još u svibnju, ali nije promptno dobio sva tražena izvješća, pa se rok rastegnuo do konca studenoga.(hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene