Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za pet godina

Evo čime će Hrvatska zaraditi 100 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest naftnih kompanija zainteresirano je za bušenje nafte i plina u Jadranu.

Toliko je, naime, ponuda stiglo do isteka roka u Agenciju za ugljikovodike koja je u ponedjeljak zatvorila prvi krug natječaja. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ovaj je natječaj već prozvao poslom stoljeća koji će od Hrvatske napraviti 'malu Norvešku'. Odazivom naftaša je zadovoljan.

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Nova Gradska knjižnica i društveno-kulturni centar - vizual - 7 Napokon kreće Početak gradnje velikog kompleksa na Paromlinu: "Radovi počinju idućeg tjedna i trebali bi trajati dvije godine"

Šest kompanija želi bušiti na ukupno 15 polja u hrvatskom podmorju. O imenima se još šuti. 'Riječ je o vrlo eminentnim i stručnim kompanijama s visokim iskustvom u korištenju najsuvremenijih tehnologija i udovoljavaju najvišim ekološkim standardima', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Slijedi ocjenjivanje ponuda, a potpisi ugovora s koncesionarima najavljuju se za ožujak 2015. Država je već do sada na otkupu dokumentacije za natječaj zaradila 15 milijuna kuna. Mnogo više očekuje kad istraživanje krene. 'U samom istražnom razdoblju su to investicije u jedan istražni prostor od oko 100 milijuna eura koje će se dogoditi u narednih 5 godina u državi', kaže Barbara Dorić iz Agencije za ugljikovodik.

Posla na izgradnji platformi moglo bi biti i za domaću industriju. Pronađeni nafta ili plin trebali bi se ovako podijeliti - 55 posto državi, 45 posto investitoru. No, o tome tek treba pregovarati.

'To bi mogla biti jedna dobra priča'

'Hrvatska sa svim projektima koje planira raditi i na moru i na kopnu će biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja će izvoziti plin i samim time moći upravljati s energetskom politikom ovog dijela Europe', dodaje ministar Vrdoljak.

Slovenija i Crna Gora prigovorile su što je Hrvatska u svoja istražna polja uvrstila i područja oko kojih postoji spor - kod Savudrije na sjeveru i Privlake na jugu. 'Koja po našem dubokom uvjerenju i međunarodnom pravu nisu njihova područja. Ako to shvatimo samo kao početak neke arbitraže između hrvatske i Crne Gore bit će dobro', smatra premijer Milanović.

Ruski naftaši ponude navodno nisu poslali, za razliku od najvećih američkih kompanija. Sudjelovanje u natječaju službeno je potvrdila domaća INA.

Iz Mađarske stižu signali da premijer Viktor Orban dogovara novu prodaju MOL-ovog udjela u INI ruskom Rosnjeftu.

'Ako bi to bila istina onda Mađarska ne bi bila ni približno demokratska država jer ako bi premijer Vlade koja je samo vlasnik 25 posto u MOL-u vodio takve pregovore onda je to razina 19. stoljeća. ja sam uvjeren da Mađarska nije takva država', kaže Milanović.

A je li država Hrvatska bogata naftom i plinom kao što se pretpostavlja, znat će se u roku od 3 do 5 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene