Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne prihvaćaju ideju

Branitelji o ukidanju Ministarstva: 'Malo je čudno što je to došlo od pravaške stranke'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branitelji su se o najavi oko ukidanja ministarstva branitelja oglasili na izvanrednoj konferenciji za novinare. Ukidanje ministarstva za njih je neprihvatljiva ideja.

Nakon sastanka braniteljskih udruga unutar koordinacije na nacionalnoj razini, medijima su se obratili s odlučnim zajedničkim stavom - nikakvo ukidanje Ministarstva branitelja ne dolazi u obzir.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja Ogradili se Ministar branitelja odgovorio vukovarskom gradonačelniku: "Nije mi jasno što se to dogodilo ove godine" Proslava 32. obljetnice borbe za Vukovar - 1 Sjećanje i pijetet Slavna i tragična prošlost Vukovara se ne zaboravlja: Ponos je opet ispunio grad na Dunavu

'Dapače, očekujemo do vlade da osnaži Ministarstvo hrvatskih branitelja i na lokalnoj razini kako bi branitelji dobili potrebitu pomoć tamo gdje žive', rekla je Neda Balog iz Udruge udovica branitelja iz Domovinskog rata.

'Što onda misle s braniteljima? Na koji način će to riješiti?, pita se Balog i dodaje kako službeno nisu dobili nikakvu inicijativu.

U ime Generalskog zbora govorio je Darko Rukavina, koji je rekao kako treba voditi računa o braniteljima, njihovim udovicama i posebno djecom. 'Ideja o ukidanju Ministarstva branitelja nije dobra, ali branitelji su spremni za dijalog, za komunikaciju, a mudra politika bi to trebala shvatiti', kaže Rukavina.

Generalski zbor zamjera način na koji je najavljeno ukidanje resornog ministarstva, a i iznenađeni su od koga je došla ta inicijativa. 'Malo je čudno što je to došlo od pravaške stranke. To je zadnja stranka od koje bismo očekivali ovakvu inicijativu', dodaje Rukavina.

Smatra kako bi pri odabiru novog ministra branitelja trebalo pitati same branitelje za mišljenje jer bi tada Hrvatska dobila, pravo ministarstvo branitelja, a ne, kako kaže Rukavina, kako je do sada imala ministarstvo protiv branitelja.

Generalski zbog također smatra da bi na čelu ministarstva trebao biti general, ali ih iz Vlade nisu kontaktirali vezano za konkretna imena.

Ljiljana Alvir iz Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja također smatra kako postoji potreba za ministarstvom hrvatskih branitelja te kako je neprimjereno da institucije o ovoj temi s braniteljima razgovaraju putem medija. 'Pozivamo institucije da naprave jedan okrugli stol ili tematski skup na kojem će direktno razgovarati s braniteljima i članovima njihove obitelji', kaže Alvir i dodaje kako se trenutno nalaze u jednom prostoru u kojem čekaju Godota.

I Đuro Glogoški uputio je poziv predsjedniku vlade da on i njegovi suradnici razgovaraju s braniteljima. Na mogućnost da se ministarstvo branitelja pripoji nekom drugom ministarstvu ili da se osnuje agencija umjesto ministarstva , ne gleda s odobravanje. 'Poznato je kako rade agencije u Hrvatskoj i ako idemo na to da se osniva Agencija tada je to pokazatelj da određene političke opcije nemaju razumijevanja za one koji su temelj hrvatske države', rekao je Glogoški.

Podsjetimo, glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić poručio je u srijedu da se nije promjenio stav njegove stranke da Ministarstvo obrane može voditi brigu o braniteljskim i pravima njihovih obitelji.

'I danas mislimo da u svakoj državi koja je bila u ratu brigu o pravima branitelja i njihovih obitelji, brigu o obiteljima poginulih može voditi Ministarstvo obrane', rekao je Ćorić novinarima u Hrvatskom saboru. Dovoljno je, smatra, da se u Ministarstvu otvori jedan resor za brigu o braniteljima, a drugi o braniteljskim udrugama.

Ćorić podsjeća da je još lani partnerima (HDZ-u) dostavio mišljenje da je Ministarstvo branitelja, kakvo je bilo pod dirigentskom palicom Predraga Matića, neprihvatljivo i ne treba postojati. "To je bilo ministarstvo koje nije radilo svoj posao, nije bilo na usluzi braniteljima", rekao je Ćorić poručivši da se stav pravaša nije promijenio.

Đakić (HDZ) protiv pripajanja

Josip Đakić (HDZ) kaže da mu nije poznato stajalište HDZ-a o pripajanju, ali osobno smatra kako to ne bi bilo dobro i procjenjuje da inicijativa HSPAS-a neće baš naići na dobar odjek u braniteljskoj populaciji. Više od pola milijuna branitelja zaslužuje svoje ministarstvo koje će skrbiti i brinuti o njima i zakon u kojem će biti definirana sva njihova prava, ističe Đakić.

Bivši ministar branitelja Matić ocjenjuje kako je ideja o pripajanju Ministarstva branitelja MORH-u posljedica toga što vladajući nemaju ljudi za taj osjetljivi resor i dodaje kako bi Ministarstvo branitelja, ako ga se već negdje pripaja, prije pripadalo Ministarstvu socijalne skrbi.

"Ne mislim pri tome ništa loše nego, jednostavno, to su takvi potezi koji se rade s Ministarstvom branitelja", kaže Matić i podsjeća da je to ministarstvo 1998. godine razdvojeno od MORH-a koji se sada bavi nekim drugim stvarima, dok se Ministarstvo branitelja bavi veteranima, ljudima koji su završili svoje vojne karijere.

Most o temi mogućeg pripajanja Ministarstva branitelja nije razgovarao, no tu bi prvu i zadnju riječ trebali imati branitelji, mišljenja je Ines Strenja Linić (Most).

Mostu smeta soliranje HSP AS-a

"To je prijedlog HSP AS-a koji ovih dana izlazi sa nekim svojim stavovima, bez obzira što smo rekli - ako činimo većinu onda ćemo se zajedno i dogovarati. Mi do sada nismo govorili o pojedinim ministarstvima, u kampanji i nakon toga govorili smo da treba smanjiti broj ministarstava kako bi se smanjila i učinila jeftinijim sama državna uprava", rekla je Strenja Linić kojoj smeta soliranje HSP AS-a.

"Nije u redu kad je dogovor da se izlazi sa zajedničkim stavom. Zna se tko su koordinatori, da oni sami smatraju da trebaju komentirati Most", poručila je.

Upitana hoće li Most tražiti da na saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu siogurnost dođe ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić, čiju je smjenu potpisala predsjednica Republike, odgovorila je kako će se stajalište Mosta čuti u četvrtak i dodala kako je na potezu premijer Tihomir Orešković.

"Naš stav ćete čuti sutra, mi itekako smatramo da u ovom trenutku onaj tko razrješuje i tko imenuje zajednički, to su predsjednica i premijer. Premijer je sad na potezu, on treba dati svoj potpis na to razrješenje ili ne. Mi se u ovom trenutku ne uplićemo u tu proceduru", rekla je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene