Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branitelji koji prosvjeduju u Savskoj 66 obratili su se u 12 sati medijima te iznijeli svoje mišljenje o slučaju Mije Crnoje.


12:05 - Đuro Glogoški, jedan od vođa branitelja-prosvjednika iz Savske 66, izjavio je danas na konferenciji za novinare:

Vezani članci Slika nije dostupna Robert Markt: Šator nismo donirali prosvjednicima nego osobama ugroženog zdravlja Slika nije dostupna Glogoški za DNEVNIK: Trebalo nam je 225 dana da razgovaramo, trebat će i više da rješimo probleme

'Od 20.10. 2014. branitelji prosvjeduju ovdje nezadovoljni odnosom institucija prema braniteljima, ali i radom ministra Matića i njegovog zamjenika Glavaševića. Pokušavali su izazvati incidente, ali 466 dana branitelj prosvjeduju na dostojanstven način i pokazali su kako se boriti za svoja prava. Postoje i oni koji nisu željeli hrvatsku državu. Nazivaju nas da smo filofašisti, mi znamo za što smo se borili i možemo biti samo antifašisti.'

Josip Klemm kazao je da su branitelji protiv medijskog linča, kako pritiv ministra Mije Crnoje tako i protiv svakog pojedinca u RH.

'Dajemo podrušku ministru Crnoji. Ali ako državne institucije utvrde nezakonitost u njegovom djelu, radu i životu tražimo od njega da podnese neopozivu ostavku. Ali isto tako tražimo i od premijera da ga razriješi dužnosti', rekao je Klemm.

'Ukazivali smo na nezakonitosti ministra Matića, ali vidjeli ste koliko je trebalo da se sastanemo s premijerom. Ne želimo da se opet gubi vrijeme i želimo da ministar branitelja bude častan čovjek. Nismo za objavljivanje nikakvih registara i ne želimo podjele u društvu, ali želimo da Državno odvjetništvo istraži ratne zločine. Ratni zločinci ne mogu slobodno šetati Hrvatskom', izjavio je Klemm i pozvao medije da se zagledaju u same sebe.

'Budimo razumni i dajmo svakome priliku', zaključio je Klemm koji je kazao da je osobno razgovarao s Crnojom.

'Kao čovjek dao sam mu potporu, ali i rekao da moramo biti ustrajni u istraživanju nekih zahtjeva. Ako se dokaže da je Crnoja radio nešto protuzakonito, uvjeren sam da će sam podnijeti ostavku', istaknuo je Klemm.

Poručio je i da branitelji neće povesti nikakav novi rat ukoliko dođe do smjene Crnoje.

'Tomislav Karamarko to nikada nije rekao', kazao je Klemm odgovarajući na pitanja novinara.

'Nismo ovdje nikakvi suci, a niste ni vi novinari', ponovio je Klemm. 'Ako gospodin Crnoja ne podnese ostavku, ako je prekršio zakon, branitelji će sami tražiti njegovu ostavku, uvjeravam vas.'

Prosvjed i dalje traje, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, poručili su branitelji.

Na pitanje o ustaškim skandiranjima na prosvjedu za Z1 televiziju, Klemm je kazao da se branitelji ograđuju od takvih poklika i da ih ne podržavaju.

'Išli smo na taj prosvjed da bi dali potporu vama novinarima. Neću reći da nije bilo provokatora na prosvjedu, ali mi ih sasvim sigurno ne podržavamo. Ne mogu oni baciti sjenu na ono što želimo dobro', kazao je Josip Klemm.

11:00 - Branitelji iz šatora u Savskoj 66 poručili su, kako neslužbeno doznajemo, da će poštovati odluku pravne države kakva god ona bila u slučaju ministra Mije Crnoje.

Dodali su kako će više informacija medijima plasirati na konferenciji za novinare koju su najavili za 12 sati.

Podsjećamo, odluka o smjeni ministra branitelja Mije Crnoje još uvijek nije donesena. Očekuje se kako će se o njegovoj ministarskoj sudbini odlučiti nakon sjednice Vlade RH, kao što je i najavljeno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju