Dostojanstveno, uz puno emocije, Škabrnja se prisjetila najtužnijeg dana svoje povijesti.

Galerija


Ratne strahote preživjela je i Danka Dražina koja je tada imala 20 godina i sudjelovala je u obrani. ''Najviše mi je u sjećanje ostala urezana naša vlastita nemoć. Kada je tog jutra krenuo siloviti napad na Škabrnju u kojem je sudjelovao velik broj tenkova i pješadije, mi smo bili slabo naoružani. S nama je u selu bio veliki broj civila. Bili smo nemoćni i nismo se mogli obraniti kako smo željeli'', rekla je Danka.

Vezani članci Hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi dan prije obilježavanja Oluje Kako je provedena najveća vojna akcija u Domovinskom ratu: Napad se odvijao iz 30 pravaca, a u svega 84 sata oslobođen je golem teritorij Zoran Ražov i Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Branitelj Škabrnje Zoran Ražov: "Oprostiti možemo, ali zaboraviti ne možemo nikako"

Na taj dan Škabrnja je izgubila 48 civila i 15 branitelja, a do kraja rata broj žrtava je porastao na 86. ''Nije mi jasno da za ubojstvo 86 mojih mještana postoje samo dvije pravomoćne presude i to osobama koje su gotovo pa potpuno beznačajne. Nisu bile u nikakvom zapovjednom lancu. Svi koji su zapovijedali napadom na Škabrnju na žalost nisu i vjerujem da nikada neće biti osuđeni'', rekla je Držina dodajući da je bolno to da Ratko Mladić nije ni optužen za zločine u Škabrnji.

Škabrnja danas ima novi život, ali i sjećanje na 18.studeni 1991. i dalje ne blijedi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr