Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakazano 22. studenoga

Odbačen zahtjev obrane da se odgodi izricanje presude Ratku Mladiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev obrane da se odgodi izricanje presude bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću zakazano za 22. studenoga, javili su srbijanski mediji.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sredinom listopada je objavio da će optuženiku za ratne zločine i genocid, Ratku Mladiću, presudu izreći u srijedu 22. studenoga.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice

Mladićevi branitelji tražili su odgodu presude kako bi Mladića (75) čije se zdravlje, kako tvrde, pogoršalo pregledali srbijanski liječnici.

Sudsko vijeće objavilo je da je izvješće nezavisnih liječnika pokazalo da je zdravlje optuženog stabilno.

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Također je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnjaka UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bjega uhićen je u Srbiji i izručen Haškom sudu u svibnju 2011. Suđenje mu je počelo u svibnju 2012., a završeno u prosincu 2016.

Tužiteljstvo ICTY-a zatražilo je za Mladića kaznu doživotnog zatvora.

"Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi", rekao je u prosincu prošle godine Alan Tieger, tužitelj Haškog suda u Den Haagu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene