Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar oko kojeg se lome koplja

Evo što je Petrov rekao o Hasanbegoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božo Petrov je u intervjuu za Hrvatski radio za novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića rekao da nema problema u njegovu izjašnjavanju ni stručnosti.

Čelnik MOST-a Božo Petrov komentirao je zahtjeve za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji su, među ostalim, došli i od Centra Simon Wiesethal, rekavši kako ne vidi nikakav velik problem kako se Hasanbegović izjašnjavao.

Pročitajte i ovo Petra Buljan, novinarka Raspuštanje Sabora U sjedištu SDP-a sastali se Benčić i Grbin, prosvjedi oporbe se šire? Reporterka Dnevnika Nove TV: "Inicijativa je osuđena na propast" Andrej Plenković Komentirao i Ministarstvo kulture Plenković uzvratio Milanoviću: "Nastavlja voditi halucinirajuću politiku, ima proruski narativ i šteti Hrvatskoj"

"Mislim da je danas svakom jasna razlika između antifašističkog otpora, antifašizma u cjelini i totalitarizma koji je uslijedio. Sustav koji je bio za vrijeme NDH je bio totalitaran, antifašistički pokret potom mislim da je bio potreban ali i razdoblje iza toga nosi određene posljedice, na žalost koje se prenose i nakon osamostaljenja Republike Hrvatske", rekao je Božo Petrov u intervjuu za Hrvatski radio.

Upitan o prozivkama o navodnoj nekompetentnosti Zlatka Hasanbegovića za resor kulture, rekao je kako se ne bi usudio kvalificirati ministra Hasanbegovića kao osobu koja nije stručna za taj resor. Mišljenja je i kako se financiranje neprofitnih medija ne treba u potpunosti ukinuti no ističe kako je velik problem države deficit i financije koje treba konsolidirati te se zbog toga "u određenim stvarima mora biti rigorozan što nije dobro za različite resore".

Kako je Zlatko Hasanbegović objasnio odluku o raspuštanju Stručnog povjerenstva za neprofitne medije

U novoj proračunskoj godini, kaže, nema potrebe za tim Povjerenstvom. "Presudnu ulogu imao je novi proračun i nova medijska strategija jer me stara ni na koji način ne obvezuje", poručio je. U pozadini cijelog problema je, naglasio je, tzv. medijska kulturna politika njegove prethodnice Andreje Zlatar Violić.

Podsjetio je kako je u sklopu Ministarstva kulture na početku 2013. utemeljen Odjel za medije, čija je zadaća bila izrada nacionalne medijske politike i stvaranje zakonodavnih i financijskih pretpostavki za "pluralističan medijski prostor", a sve je, tvrdi, ostalo u području lijepih želja "na razini beživotnih teorijskih elaborata".

"Upućen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima i onima koji se trebaju tek utemeljiti te su provedena tri natječaja za dodjelu sredstava temeljem lutrijskih sredstava, koje je Ministarstvu preusmjerila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u ukupnom iznosu od 3 milijuna kuna po pojedinačnom natječaju", pojašnjavao je ministar kulture članovima Odbora.

Cijelu priču su, kaže, pratile brojne kontroverze, učestale optužbe za sukob interesa članova Povjerenstva, kritike za nepotizam, klijentelizam, nejasna mjerila, za ideološku uskogrudnost i sektaštvo, promjene odluka u zadnji čas te dodjela sredstava mimo natječaja diskrecijskom odlukom mimo ministrice i javne svađe. "Konkretan dokumetiran slučaj je i odluka nadležnog tijela u vezi s dodjelom sredstava internetskom portalu Autograf mimo odluka Povjerenstva", podsjetio je Hasanbegović.

'Svrha projekta - promašena'

Svrha samog projekta je promašena jer su se, tvrdi ministar Hasanbegović, podupirale ideološke platforme određenog usmjerenja, a što je, ističe, samo po sebi negacija medijskog pluralizma.

"Prema programu zatečenog odjela u Ministarstvu koji mi je uručen po primopredaji ova se praksa trebala još ambicioznije nastaviti sukcesivnim povećanjem sredstava u 2016. na 6 milijuna kuna plus povećanje postotka lutrijskih sredstava", kazao je. (Hina/D.B.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene