Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u utorak je u Dubrovniku ocijenio da je prosvjed demokratsko pravo svih građana osvrćući se na prosvjed Radničke fronte održan u ponedjeljak navečer na zagrebačkom Markovu trgu sa zahtjevom za ostavkom cijele Vlade.


"To je demokratsko pravo. Mi smo demokratska zemlja, postoji sloboda govora, okupljanja i izražavanja svih političkih i nepolitičkih zahtjeva", kazao je Zlatko Hasanbegović odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa županom Dubrovačko-neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem.

Vezani članci Slika nije dostupna Ana Lederer: Tko je zamjenica ministra Hasanbegovića? Slika nije dostupna Evo što je Petrov rekao o Hasanbegoviću

Na novinarsko pitanje kako će odgovoriti na zahtjeve prosvjednika za njegovom ostavkom, ministar je odgovorio kako "to nije na dnevnome redu".

Hrvatski povijesni muzej - strateški kulturni projekt

Osvrnuo se i na odluku određenog broja članova Hrvatskog društva dramskih umjetnika, koji su u ponedjeljak najavili svoj ispis iz toga društva zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom njegove uprave, napomenuvši kako je to njihovo pravo. "Manji dio je time iskazao svoje nezadovoljstvo, no većina članova nije krenula tim putem", napomenuo je Hasanbegović.

Svojom primarnom zadaćom, kako je rekao, smatra realizaciju projekta Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, koji je nazvao "strateškim državnim kulturnim projektom, važnom ustanovom koja još uvijek nije dobila svoje pravo uozbiljenje i 26 godina nakon utemeljenja moderne hrvatske države".

Na novinarski upit zbog čega je smijenio ravnateljicu toga muzeja, Hasanbegović je istaknuo kako ona nije smijenjena, već je riječ o vršiteljici dužnosti koja je zamijenjena nakon natječaja koji je raspisao prethodni ministar.

"Prethodni je ministar raspisao natječaj na koji se javilo više kandidata i temeljem pristiglih životopisa odabrana je nova ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja", pojasnio je ministar Hasanbegović.

Ministarstvo kulture na raspolaganju je Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Ministar se u Dubrovniku sastao sa županom Dobroslavićem, s kojim je razgovarao o temama s područja kulture od interesa za taj grad: o aktiviranju rada Zavoda za obnovu Dubrovnika, Zakonu o ugroženoj spomeničkoj cjelini Dubrovnika, o ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama, o natječajima Ministarstva kulture za kulturne projekte i slično.

Hasanbegović je istaknuo kako je svoj prvi posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji i prvi susret sa županom iskoristio kako bi prenio poruku da je Ministarstvo kulture na raspolaganju toj županiji.

"Zatražio sam njihova mišljenja o tekućim kulturnim problemima i konkretne zahtjeve na koji način Ministarstvo kulture može surađivati s Dubrovačko-neretvanskom županijom", kazao je ministar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju