Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je kazao da Hrvatska nema mogućnost prosvjedovati zbog zabrane prolaska kroz Sloveniju zagrebačkom srednjoškolcu porijeklom iz Sirije u sklopu organizirane đačke ekskurzije, jer je slovenska policija striktno provodila direktivu EU.

Galerija


"Radi se o provedbi direktive EU vezano uz putovanje osoba koja uživaju međunarodnu zaštitu u zemlji članici EU. Dakle, u ovom slučaju sve osobe koje su ostvarile pravo na međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj slobodne su kretati se Republikom Hrvatskom. Što se tiče odlaska u druge članice EU, u tom slučaju svaka država članica može prema njima primijeniti pravila, propise koji vrijede u odnosu na sve građane takozvanih trećih zemalja", kazao je Božinović novinarima.

Vezani članci Privođenje osumnjičenih na sud u Dubrovniku, uhvaćenih u pokušaju prenošenja 340 kg marihuane preko granice (Foto: PIXSELL) - 1 Dubrovnik: Privedeni vlasnik turističke agencije i vozač koji je u autobusu pokušao prokrijumčariti 341,8 kilograma marihuane Jessica Chastain i Gian Luca Passi de Preposulo (Foto: Profimedia) Zbog talijanskog grofa počela je vjerovati u brak, iako se prije njega nikad nije poželjela udati?

Kaže kako Hrvatska nije u mogućnosti prosvjedovati "zbog striktne primjene te direktive".

"Međutim, ja sam siguran, da je bila situacija na hrvatskoj graničnoj kontroli, da bi hrvatski policajci uzeli u obzir činjenicu da se radi o organiziranom prijevozu, o djeci jedne škole, jednog razreda, i barem pokušali, ako ima nekih tehničkih nedostataka, u suradnji s kolegama s druge strane, riješiti taj problem", kazao je Božinović.

Na upit novinara tko je provjeravao sve službene poslužitelje i korisničke račune, osobne komunikacijske uređaje s privatnom korespondencijom e-mailom te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Božinović je kratko odgovorio da takav posao obavljaju nadležne državne institucije Republike Hrvatske, a na dodatni upit je li to uobičajeno, kazao je da je to "sastavni dio posla tih institucija". (Hina)