Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bozaničeva poruka: Čuvajmo nedjelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić danas je uputio Božićnu poruku u kojoj napominje kako smo ovoga Božića pozvani da u mislima i srcu izgradimo jaslice u kojima će biti mjesta za ljudske boli.

Kardinal pritom posebno upozorava na napuštenu, iskorištavanu i zlostavljanu djecu, djecu koja su razdirana zbog rastave roditelja, mlade kojima su ukradeni snovi i veliki ideali i koji su gurnuti u gorčinu droge i alkohola, na obitelji bez doma, branitelje kojima je nepoštovanje njihove žrtve zamaglilo pogled na vrijednost dara vlastita života, na nezaposlene, osamljene, stare i bolesne, strance, zatvorenike, diskriminirane žene, pripadnike drugih naroda i rasa, na žrtve ratova i terorističkih napada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radne nedjelje Detaljan popis trgovina koje će biti otvorene u nedjelju 11. veljače Neradne nedjelje - 4 Ljuti zbog Ustavnog suda Vapaj malih obrtnika zbog neradnih nedjelja: "Premijeru, odi u Beč i vidjet ćeš da je sve vezano uz turizam otvoreno"

- Da bi naš Božić imao kršćanski smisao, u jaslicama hrvatskoga kršćanskog srca mora biti mjesta za te ljude, napominje Bozanić.

Po njegovim riječima potreban nam je Božji Duh da dokinemo nedopustivo stanje trpljenja naših bližnjih. 

- Stoga potičem sve nas kršćane da budemo osjetljivi na bijedu ljudi oko sebe. Kako li je bolno, a za nas kršćane i sramotno, slušati i gledati da danas u Hrvatskoj netko mora gladovati ili nema najosnovnije za život, napominje te dodaje kako u Hrvatskoj nitko ne smije biti gladan, nitko ne treba i ne smije ostati bez najpotrebnijega.

- Ako netko pokraj nas vjernika gladuje, smrzava se, umire napušten, uzalud nam naše kršćanstvo, i nemamo pravo zvati se kršćanima. Ako ne vidimo bližnjega u potrebi, nismo razumjeli dar Božića, ni dar euharistije, tvrdi nadbiskup.

Navodi kako mnoštvo društvenih problema i razna nezadovoljstva izviru iz ljudske sebičnosti. Sebičnost rađa oholost, isključivost, nametljivost, gramzivost; sebičnost zahtijeva prava koja krše tuđa prava i ne poštuje tuđe osjećaje. Za budućnost hrvatskoga društva sebičnost je pogubna, ističe nadbiskup, dodajući kako nesebičan čovjek, prožet Božićem, nije sklon korupciji, dok je sebičnost razlog razdora, razaranja i pokvarenosti u društvu.

- Bilo bi manje tuge, razočaranja i gorčine u obiteljima, u društvu, u narodu i državi da svatko na svom mjestu živi odgovorno i nesebično ono što mu je povjereno, navodi te dodaje kako ne misli pritom samo na političare i dužnosnike, nego na svako zanimanje.

Kardinal upozorava kako je u Hrvatskoj danas previše onih koji misle da sudjelovanje na nedjeljnoj euharistiji nije potrebno za njihovo kršćanstvo. 

- Ali htjeti biti kršćanin bez nedjeljne mise isto je kao
da netko želi biti kršćanin bez Krista", ustvrdio je, poručivši:
"Čuvajmo nedjelju!"

Na kraju poruke svima do kojih dopire njegova poruka kardinal Josip Bozanić zaželio je čestit Božić i blagoslovljenu novu 2008. godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene