Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neutemeljene optužbe

Borovec: Politizacija rada policije je nedopustiva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom neutemeljenih optužbi proizašlih kao reakcije na kaznenu prijavu protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije, tvrdi kako je prijava rezultat dugogodišnjeg rada policije.

Kriminalističko istraživanje započelo je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva Rijeke 9. svibnja 2007. godine. 'Uz pismena izvješća održan je niz koordinacija s državnim odvjetništvom što svjedoči u kontinuitetu istraživanja te demantira optužbe da se radi o političkom pritisku na policiju u zadnjih 15 dana', stoji u službenom pripćenju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret izborima Ogroman broj građana osjeća se napušteno: Ekstremni desničari znaju kako profitirati na njima Ivan Malenica - 1 Borba za glasove Režu vrpce, otvaraju zgrade, radove... Razletjeli su se na sve strane: Jedna je stvar i više nego jasna

>> Obersnel: Prijava je zloporaba položaja nekog u policiji

>> Linić: Ravnatelj policije je kukavica i zato se obrušio na Obersnela

Krunoslav Borovec kaže kako kaznena prijava nije 'samovoljni proizvod' Policijske uprave primorsko goranske već isključivo rezultat provedenog kriminalističkog istraživanja i koordiniranog rada s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Načelnik Ureda ravnatelja policije ističe kako je nedopustiva politizacija rada policije i pokušaji pritiska na rad njezinih djelatnika.

Utvrđeno postojanje osnovane sumnje

Borovec napominje da je završna koordinacija riječke policije s nadležnim državnim odvjetnikom održana prije dva dana, u prostorijama riječkog Županijskog državnog odvjetništva, te da je kroz analizu do tada prikupljenih obavijesti i dokumentacije 'utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskih delikata'.

Ističe i da su tijekom te koordinacije raspravljeni ugovori Grada Rijeke i Tržnice Rijeka iz 1996. i 1997. godine, ali da je utvrđeno kako je za kaznena djela iz tog razdoblja nastupila zastara, te stoga ne mogu biti sadržana u kaznenoj prijavi. Borovec priopćenje zaključuje porukom kako je 'nedopustiva politizacija rada policije kao i pokušaji da se kroz pritiske na njezine čelnike utječe na njezin rad'.

Primorsko-goranska policija kazneno je prijavila troje čelnika riječke gradske uprave, među kojima i gradonačelnika Vojka Obersnela, i jednog člana uprave tvrtke Tržnice Rijeka zbog sumnji u nezakonito upravljanje i nadzor nad poslovanjem Grada, čime je Grad oštećen za najmanje 80,8 milijuna kuna, a Tržnice pribavile protupravnu imovinsku korist.

Osumnjičeni Obersnel te njegov stranački kolega Slavko Linić te su optužbe odbacili, prozvavši policiju za tešku zlouporabu ovlasti. Linić je ravnatelja policije Grbića optužio da je riječkoj policiji naložio da lažno kazneno prijavi Obersnela, uvjeren da ne postoje nikakvi dokazi o gradonačelnikovoj umiješanosti u gospodarske malverzacije. Grbićevim je kukavičlukom ocijenio da je za kaznenu prijavu 'odabrao' Obersnela, a ne njega kao tvorca ugovora kojim je 1993. sklopljena nagodba vezana za vrijedne nekretnine na riječkim tržnicama, dodavši da je Grbić istragu o Tržnicama vodio sedam godina, ali da nije utvrđeno nikakvo kazneno djelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene