Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Lalovac o većim plaćama: 'To je mjera za vraćanja optimizma'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Boris Lalovac u intervjuu za Dnevnik Nove TV osvrnuo se i na najavu nekih gradova da će podignuti prirez.

Mini porezna reforma je, čini se, sve na što Vlada igra u 2015. godini. Tvrde kako će milijun radnika dobiti veće plaće, kako je sve usmjereno prema srednjem i višem srednjem sloju koji bi trebali biti pokretač oporavka. Reporeter Dnevnika Nove TV Josip Fiolić razgovarao je s ministrom Borisom Lalovcem.

Pročitajte i ovo Novac UDRUGA GLAS PODUZETNIKA Plaće bi mogle kasniti: "Vlada se igra računovođe! Bit će praktički nemoguće točno obračunati plaću" Porezna reforma i plaće; ilustracija - 1 komplicirana pravila Plaće bi u novoj godini mogle kasniti: "Oni neka objasne zašto je to tako"

VIDEO Provjerite je li i vama od 1. siječnja narastao prirez

Od 1.1. su krenule isplate većih plaća. Zašto mislite da bi ova mjera, promjene poreznih stopa, trebale biti okidač za rast cijelog gospodarstva?

Nakon 6 godina krize i recesije svakako je to je jedan od instrumenata gdje pokušate vratiti optimizam. To je svakako jedna od mjera vraćanja optimizma i povećanja bruto domaćeg proizvoda. Znači, ona sama neće utjecati na povećanje, ali daje pretpostavke da se ti trendovi okrenu u pozitivne brojke.

Kako komentirate to što su neki gradovi već od 1.1. najavili podizanje prireza? Je li bilo potrebe za tim?

Pa 2012. kada se tim istim gradovima ostavljalo više sredstava nisu smanjivali svoje cijene komunalnih usluga, nisu se racionalizirali. Sada je obrnuto, kada pokušavamo ostaviti jedan dio prihoda građanima, taj dio tereta oni prebacuju na građane što smatramo da nije korektno jer u vremenima krize centralna vlast pokušava štedjeti, pokušava biti racionalna - to smo očekivali i od lokalne vlasti. A znamo da će i građani, ja se nadam da hoće, prepoznati u slijedećim lokalnim izborima svoje lokalne čelnike koji su živjeli s njima u ovom dijelu krize, a i one koji nisu živjeli, koji su prebacili ponovno teret na njih.

Pojavile su se informacije da su neki poslodavci davali anekse ugovore i nove ugovore radnicima, može li država tu nešto učiniti da bi oni dobili svoje veće plaće?

Pa nažalost ne može. Država samo stvara okvir unutar kojeg stvara mogućnosti poslodavcima da taj višak dohotka ostane zaposlenima. Jer i kompanija bolje radi kada je zaposlenik zadovoljniji, a ono što je bitno reći jest da je Vlada kroz više mjera poslodavcima ostavila - i kroz reinvestiranu dobit, i sada kroz naplatu PDV-a po naplaćenoj fakturi, kroz smanjivanje doprinosa. Znači Vlada je četiri do pet milijardi kuna ostavila poslodavcima u ovim kriznim vremenima. Tako da tu mislimo da je bilo prostora da se cijeli taj dio dohotka ostavi zaposlenima. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene