Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manje novca

VIDEO Provjerite je li i vama od 1. siječnja narastao prirez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Vladin dugo najavljivani rast plaća gradovi i općine odgovorili su - većim prirezima. Na stranicama Porezne uprave objavljen je popis jedinica lokalne samouprave koji su s prvim danom nove godine povećali ili prvi put uveli prireze - njihovom građanima plaće ipak neće rasti koliko su očekivali.

Veće plaće, ali i veći prirezi - novogodišnja je to odluka u Dugoj Resi. Prirez im je s 5 narastao na 10 posto. Gradska uprava potez pravda Vladinim poreznim reformama. Veće plaće uz promjene poreznih razreda i osobnih odbitaka iz blagajne su im, kaže, uzele milijun kuna. 'Građani će i dalje imati veće plaće samo što će umjesto recimo 100 kuna više imati 70 kuna više, ovih 26 kuna će ostat u gradskoj blagajni', kaže Tomislav Boljar, zamjenik gradonačelnika Duga Rese.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

Tako će Vladina reforma u za sada dvadesetak gradova i općina ipak donijeti manja povećanja plaća nego što se očekivalo. 'Efektivno dobivate veću plaću neto na ruke ali ako tu povećamo neki prirez ali onda će to povećanje biti malo manje za prirez nego što ste očekivali odnosno efekt novoga zakona će biti malo manji nego što je to očekivano', kaže financijski savjetnik Vjeko Peretić.

U Rijeci je prirez s 12 narastao na 15 posto, a i Puljani su u novu godinu ušli s većim prirezom - sa 7,5 posto skočio je na 12. 'Kada pričamo o prirezu morate znati da je u Puli uveden '94 godine i od tada se nije mijenjao i od tad je Pula imala jednu od najnižih stopa prireza među svim gradovima iste veličine kao Pula', kaže Leonard Poropat, savjetnik za informiranje i protokol grada Pule.

U Puli je poskupio i vrtić za deseterosatni boravak, no iz grada poručuju kako je to sve od poskupljenja.

Evo kako će gradovi i općine krpati rupe nastale povećanjem plaća

Najveću razliku osjetit će stanovnici Biograda na Moru - do zadnjeg su dana 2014. živjeli bez ikakvog prireza, od jučer on iznosi 12 posto. 'Mi smo grad koji nije imao prireza, i s ovim rješavamo gubitak od milijuna kuna, ali ne cjelokupnom novčanom transakcijom gubimo 40.000 kuna, koje ni sami ne znamo kako ćemo financirati', rekao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na moru.

Primjerice, stanovnik Biograda s jednom uzdržavanim članom i prosječnom plaćom od 5500 kuna, bez prireza od ovog mjeseca imao bi plaću od 5.617,76. No s prirezom od 12 posto ona će biti 28 kuna manja i iznosit će 5589,65 kuna.

Prirez su prvi put, od 10 posto dobili i stanovnici Senja, Okučana, Ogulina, Konjšćine, Đurmanca i Donje Stubice.

Lokalne jedinice ovakve odluke pravdaju jer su im kažu iz proračuna oduzeti milijuni kuna. U ministarstvu financija šturo su poručili kako je cilj reforme bio da građani imaju najviše koristi.

A na kraju svega, dijelu građana plaće će porasti, ali s njima i prirezi kao i računi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene