Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskokove akcije

Borba protiv korupcije postala borba protiv vjetrenjača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednje dvije godine, USKOK i državno odjetništvo imali su nekoliko antikorupcijskih akcija u kojima se od pompozno najavljenih velikih riba ispostavilo nešto posve drukčije. Mali Maestro maestralno je pao na sudu, a osim osječke dijagnoze suđenje ostalima nije počelo.

rujan 2008, akcija Indeks
Bio je to najspektakularniji skandal. Dok je do zuba naoružana policija odnosila dokaze mita s fakulteta, stotine sveučilištaraca pred očima javnosti završile su u pritvoru. Nekoliko mjeseci poslije, protiv 72 osobe podignute su optužnice. Prve presude dobili su studenti, a mito su između ostalog, postali plata pršuta i nogometne ulaznice.

Pročitajte i ovo Krijumčarenje duhana, ilustracija Akcija USKOK-a Objavljeni detalji o zločinačkom udruženju: Oštetili proračun za 150 tisuća eura Uhićenje, ilustracija Hitne dokazne radnje Velika akcija USKOK-a: Uhićenja u više županija, sumnja se u zločinačko udruženje

>> Akcija Indeks: U korupciji sudjelovalo najmanje 95 osoba, izdana 73 sudska naloga

veljača 2008, akcija Dijagnoza
Nekoliko mjeseci prije krenuo je i lov na lažne invalide. U više mjeseci uniformirani policajci pretrese i akciju provodili su po cijeloj Hrvatskoj. Od 50.000 registriranih invalida detektirali su 10 ilegalaca. Uhićeno je 14 ljudi. Sedam medicinara dobilo je 30 godina zatvora.

>> Policija upala u bolnice i uhitila 14 osoba, među kojima i 6 liječnika

prosinac, 2007 Gruntovec
Moć policije i pravosuđa demonstrirala se i u gruntovnicama, gdje je otkrivena korupcija i zloporaba položaja. U 9-mjesečnoj istrazi ispitano je više od 70 svjedoka, pretražena računala, pribavljena dokumentacija... U velebnoj akciji stradali su sitni igrači, a vrhunac je bio uhićenje troje odvjetnika.

>> 'Gruntovec': Zbog mita uhićene 22 osobe

prosinac, 2007 Pet zvjezdica
Reket na vlastitoj koži osjetio je i Goran Štrok kojeg su za dozvolu za tek obnovljeni hotel Bellevue tražili 440.000 eura. Prikliješten reketom, Štrok je sam snimio ucjenjivače prije nego što je postao USKOK-ov partner, pa to nije bio dokaz na sudu. Protiv tri osobe podignuta je optužnica. Suđenje još nije počelo.

>> USKOK traži proširenje istrage u predmetu 'Pet zvjezdica'

Lipanj, 2007 Maestro
Najteži USKOK-ov poraz dogodio se prošli tjedan. Na suđenju za mali maestro najmlađi potpredsjednik Fonda za privatizaciju Ivan Gotovac oslobođen je svih optužbi. Famozna peka i noćenje u Monte Carlu sud je shvatio kao dar, a ne mito. Presuda još nije postala pravomoćna. Ivan Gotovac u pritvoru je već odležao godinu i pol.

>> Maestro: Osumnjičeni u pritvoru, kreće istraga

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene