Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Maestro: Osumnjičeni u pritvoru, kreće istraga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osmero osumnjičenih za korupciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) ostaje u pritvoru i protiv njih će se provesti istraga, odlučilo je danas Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Vijeće je, naime, odbilo žalbe osumnjičenih na odluke istražnog suca Borisa Ivančića o pokretanju istrage i određivanju pritvora, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Pročitajte i ovo Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti" Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima

Istražnom sucu vraćen je na ponovno odlučivanje samo dio odluke kojom se pritvor osumnjičenima određuje i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da će se sutra znati datum prvog ročišta u istrazi u kojoj bi se trebalo saslušati 37 svjedoka, među kojima su i predsjednik Fonda Grga Ivezić i tajnik Franjo Jozić.

Istraga je proglašena tajnom, što znači da sudionicima postupka prijeti kazneni progon zbog odavanja tajne ako otkriju podatke prikupljene u postupku.

Istraga će se voditi protiv trojice potpredsjednika HFP-a Josipa Matanovića, Roberta Peše i Ivana Gotovca, voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog, odvjetnice iz Buja Asje Piplović i njezinog suradnika Mladena Jandričeka, zagrebačkog odvjetnika Jurja Parazajdera te poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića.

On je nedostupan pravosudnim tijelima, pa je za njim raspisana tjeralica, a ostali osumnjičeni u pritvoru su od 16. lipnja kada su uhićeni u akciji Maestro.

USKOK ih tereti za primanje i davanje mita, odavanje službene tajne, udruživanje za počinjene kaznenog djela i pomaganje u primanju mita.

Matanovića, koji je u HFP-u bio zadužen za pravne poslove, sumnjiči da je od Joška Kuzmanića, predstavnika tvrtke iz Luxembourga koja je namjeravala investirati u izgradnju vila na zemljištu Ciglane Nin, zatražio 1,7 milijuna eura mita. 

Za taj je novac obećao srediti sva potrebna očitovanja nadležnih tijela i pozitivno mišljenje Kolegija Fonda. 

Navodno je odmah uzeo 50.000 eura, dok je uz pomoć Parazajdera na njegovo ime deponirao 150.000 eura u jednom javnobilježničkom uredu. 

Po obavljenom poslu u gotovini mu je trebalo biti isplaćeno još pola milijuna eura te milijun na njegov račun u Austriji.

U taj je "posao", sumnja se, uključio i Pešu, potpredsjednika HFP-a za sektor nekretnina, koji je trebao dobiti 200.000 eura mita.

Matanovića se tereti i da je pogodovao stranim investitorima pri kupnji dionica hotela Živogošće i Podgora, za što je navodno dobio 50.000 eura, a ugovorio je i proviziju od pet posto te je trebao dobiti još milijun eura.

Pešu se tereti da je za uslugu koju je trebao učiniti Matanoviću u "slučaju Ciglane" od njega tražio da na Kolegiju Fonda podrži njegov prijedlog o uvjetima prodaje zemljišta tvrtki Solaris iz Šibenika. Peša je navodno obećao predstavniku Solarisa Damiru Ostoviću, bivšem predsjedniku HFP-a, da će im 330.000 kvadrata zemljišta, koje nije bilo u temeljnom kapitalu Solarisa, HFP prodati po cijeni iz 1993.

Trećeg potpredsjednika Gotovca sumnjiči se da je primio peku i obećanje ljetovanja na privatnoj jahti te dobio plaćeno putovanje u Monte Carlo od Stanića kao nagradu za odavanje tajnih podataka o uvjetima prodaja Dalmacijavina i poduzeća Laurus u stečaju u čijem je vlasništvu splitski hotel Bellevue.

Petlevski je osumnjičen da je htio uzeti 350.000 eura od prodaje Ciglane Nin, a zajedno s odvjetnicom Piplović i Jandričekom i za udruživanje u kriminalnu grupu. 

Odvjetnicu je navodno trebao izvještavati o natječajima koje Fond planira raspisati kako bi ona unaprijed pronašla investitore i zastupala ih pred Fondom, a svo troje trebali su imati koristi od njezina odvjetničkog honorara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene