Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje zgrada

Blokirani Hrvatski studiji, najavljana blokada splitskog Umjetničkog fakulteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu jučer su se okupili pred fakultetom i odlučili da će od danas blokirati nastavu, o čemu su noćas izvijestili medije, a voditelj Hrvatskih studija je donio odluku o zatvaranju zgrada i neodržavanju nastave do kraja tjedna, 30. travnja.

Studenti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu su noćas oko 3 sata uputili medijima priopćenje u kojem kažu da je plenum, 'održan pod kišobranima' jer je uprava zaključala zgradu, odluku o blokadi nastave donio većinom glasova, da u glasanju nisu sudjelovali studenti drugih fakulteta te da pozivaju upravu da im pruži potporu.

>> Dio studenata FPZG-a za blokadu nastave, dio protiv

Voditelj Hrvatskih studija Zvonimir Čuljak rekao je jutros da će Vijeće fakulteta danas donijeti odluku o daljim koracima. Kazao je da je pred fakultetom jučer održan sastanak malog broja studenata napominjući da ne zna kojeg sastava, te da on nije dao suglasnost da se taj sastanak održi u zgradi fakulteta jer studenti nisu kontaktirali upravu. U zgradu su jučer puštani selektivno studenti koji su imali nastavu, rekao je prof. Čuljak.

Ako se ispune uvjeti, nastava počinje 4. svibnja

Odluku, koja je objavljena na internetskoj stranici fakulteta, donio je 'zbog izvanrednih okolnosti nastalih najavom nasilnog prekida nastave i okupljanjem zagovornika tzv. Nezavisne studentske inicijative pred zgradom Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a radi sigurnosti studenata, djelatnika i materijalnih dobara te zaštite akademskog digniteta studenata i nastavnika Hrvatskih studija i Sveučilišta u cjelini.' U odluci se kaže da će nastava, ako se ispune uvjeti za njeno normalno održavanje, početi u ponedjeljak 4. svibnja. Na internetskoj stranici Hrvatskih studija je Peticiju za deblokadu nastave na tim studijima potpisalo oko 280 studenata.

Nastavu će danas blokirati i studenti Umjetničke akademije u Splitu, koji su najavili da će ona početi u podne. Od članova Nezavisne studentske inicijative, koji su tu odluku donijeli sinoć na plenumu održanom na Pravnom fakultetu u Splitu, doznaje se da su odluku o nastavku blokade donijeli i drugi plenumi u zemlji, unatoč jučerašnjoj odluci Rektorskog zbora da nastava na fakultetima ima što prije započeti.

Podupire ih većina udruga

Studenti kažu da su dobili potporu većine udruga, organizacija i pojedinaca, da su odlučni izboriti pravo na besplatno školovanje za sve i napominju da im se u borbi pridružila i Torcida. Represivnih se mjera niti malo ne plašimo, kažu splitski studenti, navodeći da je dvorana Pravnog fakulteta bila tijesna za sve koji su došli na plenum. Umjetnička akademija bit će peti fakultet u Splitu na kojem se blokira nastava, nakon filozofije, prava, kineziologije i učiteljskih studija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene