Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Zaslužuješ bolje i vrijediš više''

Divjak žrtvama zlostavljanja poslala važnu poruku: ''Moram ti reći nešto važno, molim te poslušaj''

Žena, ilustracija (Foto: Getty images)
Žena, ilustracija (Foto: Getty images) Getty Images
Aktualno Galerija +0 Žena, ilustracija (Foto: Getty images) Galerija 1/1 >>
Na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama poruku ženama koje su žrtve nasilja, ali i društvu, poslala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručivši da šutnju treba prekinuti i prijaviti nasilnike.

''Stani i razmisli. Nitko ne zaslužuje nasilje. Nitko ne smije trpjeti nasilje i važno je nasilnika prijaviti. Nemoj trpjeti nasilje, prijavi nasilnika, prokaži nasilnika. Tako štitiš sebe, tako štitiš svoju obitelj, tako štitiš svoje prijatelje.

Pročitajte i ovo Kampanja protiv nasilja nad ženama - 3 Pokrenuta nacionalna kampanja Nastavlja se borba protiv mrežnog nasilja nad ženama: "Gotovo 77 posto žena i djevojčica je uznemiravano" Slika nije dostupna parlamentarni izbori Štromar: Blaženka Divjak nezavisna je kandidatkinja na HNS-ovoj listi

Prekini šutnju. Svi trebamo dati podršku i kao društvo trebamo prestati šutjeti, a ti zaslužuješ bolje i vrijediš više'', poručila je Blaženka Divjak žrtvama nasilja putem Facebooka na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Taj je dan u nedjelju obilježila i ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata (HNS) paljenjem svijeća ispred Općinskog suda u Zagrebu, a predsjednica ŽI HNS-a Karolina Juzbašić rekla je da se sustavno mora urediti pružanje pomoći žrtvama nasilja.

Nasilnik mora biti primjereno kažnjen

"Treba osvijestiti kod žrtve da nasilnika mora prijaviti, a na nama je kao pojedincima, javnim osobama, društvu da učinimo sve kako bi nasilnik bio primjereno kažnjen, a žrtva živjela bez straha", rekla je predsjednica ŽI HNS-a Karolina Juzbašić, stoji u priopćenju HNS-a.

Ženska inicijativa HNS-a smatra da žene, žrtve nasilja, treba ohrabriti kako bi potražile pomoć i prijavile nasilje. Jedan od značajnijih koraka su izmjene Kaznenog zakona u smislu strožih sankcija i bržeg procesuiranja nasilja nad ženama, djecom i u obitelji te ukidanje kaznenog djela spolnog snošaja bez pristanka, što će ubuduće biti tretirano kao silovanje, ističe se u priopćenju. ŽI HNS-a pozdravlja i najavu otvaranja šest sigurnih kuća do kraja godine, u županijama koje ih nemaju.

"Cijelo društvo treba raditi na senzibiliziranju, edukaciji i prevenciji kako spriječiti nasilje i pomoći zlostavljanim ženama, što je i jedan od glavnih ciljeva Ženske inicijative HNS-a", zaključila je Juzbašić. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene