Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blagdanski vikend obilježit će pojačan promet i suho vrijeme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I ove godine očekuje se pojačan promet u vrijeme blagdanskog dugog vikenda, naročito na gradskim prometnicama i obilaznicama u jutarnjim satima. Predviđaju se i zastoji na dionicama gdje su u tijeku radovi, a poseban oprez potreban je na mokrim i skliskim kolnicima u Lici, Gorskom kotaru i Istri.

Do kraja tjedna u Hrvatskoj će biti suhu i hladno, temperature bi se mogle spustiti i do - 6, a neće nas zaobići ni magle. Na sam Božić možda nas iznenadi i pokoja pahulja snijega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometne gužve Kamioni u koloni čekaju pred ulazom u Sloveniju Ilustracija EU financira samo dio Vozači na rubu živaca zbog raskopanih cesta: ''Radovi negdje traju već treću zimu, a novca za dovršetak nema''

Mirno vrijeme što je na važnijim prometnicama trajalo od konca turističke sezone, prekinut će na dva tjedna intenzivniji promet za božićne i novogodišnje dane.

Na svim cestama, posebice gradskim prometnicama, očekuje se na Badnjak, vrlo gust promet. Najprije će u većim gradovima izraziti problem biti nalaženje parkirnog mjesta, a zatim u središnjem i poslijepodnevnom dijelu dana vrlo gust izlaz vozila iz gradova.

Očekuje se, dakako, i gust promet na naplatnim kućicama autocesta u Lučkom, Ivanjoj Reci, Karlovcu, a posebice na graničnim prijelazima, na ulazu u Hrvatsku, Bregana, Macelj, Rupa, Pasjak, Kaštel i Plovanija, kao i na izlazu iz Hrvatske na graničnim prijelazima Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Vinjani. Schengenski protokol usporit će protok vozila, pa na to valja računati i na putovanje krenuti ranije.

Svi oni koji nisu uzeli produžene blagdanske vikende, u nedjelju, 28. prosinca, ispunit će važnije državne ceste i autoceste, što će najprije osjetiti naplatne kućice ispred Zagreba, a slično se očekuje i u trajektnim lukama i na graničnim prijelazima.

Iz HAK-a napominju da je na snazi zabrana prometa teretnim motornim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama sutra od 15 do 23 sata i u nedjelju od 12 do 23 sata. To posebice vrijedi na D8, Jadranskoj magistrali, cestama D66, Pula-Raša-Opatija, D21, Kaštel-Buje-čvor KanfanarD23, Žuta Lokva-Senj, D39, Šestanovac-Dupci, D9, Metković-Opuzen.

Oprezno treba voziti sve te dane, a posebice na Badnjak i u nedjelju 28. prosinca. U duhu Božića, kako u gradskoj vožnji gdje treba biti susretljiv, strpljiv i bistre glave, a na autocestama s prilagođenom vožnjom s obzirom na kolnike i vremenske uvjete.

Važnije prometnice u inozemstvu na kojima se 24., 27. i 28. prosinca očekuje vrlo jak promet su snježne odnosno ski-ceste: u Austriji, Tauern-, Inntal- i Brennerautobahn, ceste u Tirolu i oko Salzburga, u Italiji ceste prema Austriji i Švicarskoj, a u Švicarskoj područja Gottharda, St. Gallena i Zuricha. Na njima se očekuje znatan broj vozila u vlasništvu hrvatskih građana. Intenzivniji promet trajat će se i uoči novogodišnjih blagdana. 

Biometeorološka prognoza

Povoljne biometeorološke prilike, sljedeća četiri dana, većini bi trebale donijeti miran san i dobro raspoloženje. Uz takve prognoze sutra se poteškoće ne očekuju niti kod kroničnih bolesnika. Sljedećih dana većina ljudi trebala bi se osjećati dobro.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene