Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupuje se ipak samo najpotrebnije

Blagdanske kupovine: Velike gužve tek slijede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božić je pred vratima, zapalili smo i posljednju adventsku svijeću. Građani su mahom po trgovačkim centrima u potrazi za darovima, jasno oni koji si to mogu priuštiti.

Prema procjenama, potrošit će oko 10 milijardi kuna. Najveća gužva tek se očekuje. Tradicionalno se u prosincu troši više, bez obzira na krizna vremena i mršave godine koje su iscrpile mogućnosti mnogih. Gužvi po trgovinama ima, kao i redova na blagajnama.

Pročitajte i ovo Potrošnja u prosincu - 2021. vs. 2022. - 7 Više od inflacije Reporter Dnevnika Nove TV otišao u kupnju pa usporedio lanjski račun iz prosinca s aktualnim cijenama: Pogledajte što je najviše poskupjelo Ilustracija TROŠIMO VRTOGLAVE CIFRE Trgovci trljaju ruke: Blještavilo u izlozima natjeralo Hrvate da kupuju više, a još nije gotovo

>> U prosincu ćemo potrošiti 10 milijardi kuna!

No izgleda da je ovo ipak skromnija godina za građane. Većina koja je kupila poklone kupuje simbolične sitnice, slatkiše, dječje igračke, kozmetika ili konkretne sitnice koje trebaju. Prema nekim istraživanjima, oko 50 posto građana potrošit će isto kao i lani, a oko 30 posto manje nego lani te ostatak nešto više. Svejedno, daleko je to od 2007. kada su Hrvati iskeširali u prosincu čak 12 milijardi kuna, sada će to biti nekoliko milijardi manje.

'Javnim i državnim službama ove godine ništa'

Sindikati zbrajaju i crnu statistiku. 'Za razliku od lani kad su državne i javne službe dobile barem pola božićnice, ovu godinu neće dobiti ništa. U državnim poduzećima isto je tako smanjeno. U privatnom sektoru da ne govorimo, on je sasječen i tamo će zaista rijetko tko ponešto dobiti', poručio je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a.

Pridodaju tome nezaposlenost, radnike koji rade bez plaće, nelikvidnost koja se broji u milijardama i visoke kamate na kredite. Sve to smatraju razlozima zbog kojih će potrošnja, kažu, još padati. Slažu se i građani koji kažu da se kriza itekako osjeti.

Bez obzira koliko nam ostalo u novčaniku, loš osjećaj barem će na trenutak zamijeniti blagdansko ozračje i toplina obitelji. A to se ipak s nikakvim novcem svijeta ne može mjeriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene