Predviđali su da ćemo u prosincu potrošiti 12,5 milijardi kuna, a onda su fiskalni računi pokazali da imamo i dublji džep.

Galerija


Prvi rezultati potrošnje u prosincu pokazuju da je, prema fiskaliziranim računima, blagdanska potrošnja iznosila oko 13,5 milijardi kuna.

Vezani članci Turisti na moru Čisto more više nije presudno: Kako izgleda profil prosječnog turista u Hrvatskoj i što ga zanima Rekordna blagdanska potrošnja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Krenulo je finale šoping-groznice u Hrvata: Ovog prosinca potrošit ćemo pola milijarde kuna više nego lani

Potrošnja građana nadmašila je očekivanja. U prosincu smo potrošili oko 13,5 milijardi kuna, podaci su dobiveni iz fiskaliziranih računa. Najviše se trošilo na igračke, kozmetiku, odjeću i obuću.

Najveći broj ispitanika, u istraživanju HGK, na blagdanske je darove potrošio između 100 i 500 kuna (39%), a slijede ih oni koji su ove godine izdvojili između 500 i 1000 kuna (31%). Gornju granicu od 1000 kuna premašilo je tek 9%, dok je manje od 100 kuna ili ništa potrošilo 21% ispitanika. Bez obzira na raspoloživi budžet, 86% ispitanika dar je najčešće namijenilo članu obitelji i voljenoj osobi (54%).

Najdarežljiviji smo bili s igračkama

Gotovo 40% ispitanika ovih blagdana ispod bora ostavilo je igračke, a uz igračke kupovala se i kozmetika (37%), zatim obuća i odjeća (36%) te delikatesni prehrambeni proizvodi (25%). Preko 16% ispitanika odabralo je neki ukrasni predmet, dok je elektroniku i uređaje poklonilo 13% ispitanika. Najveći broj ispitanika koji je odabrao elektroniku blagdanski budžet potrošio je na mobitele i popratnu opremu, gotovo 40%. U kategoriji igračaka prednjače društvene igre, puzzle i slagalice s 30%, dok je u slučaju kozmetičkih proizvoda najčešći odabir bio proizvod za njegu tijela i lica (41%) ili parfem (30%).

Istraživanje je provedeno na 1.300 ispitanika u razdoblju od 22. do 29. prosinca ove godine online putem. Cilj istraživanja bio je steći uvid u sadržaj ovogodišnje blagdanske košarice s obzirom na iznose i kategorije proizvoda kupljenih kao blagdanski dar.

Rast standarda

''Povećana blagdanska potrošnja posljedica je porasta životnog standarda, što je vidljivo i po porastu plaća od 4% do 5%, porastu zaposlenosti od otprilike 2%, porastu prometa u trgovini na malo od otprilike 4% do 5% i u konačnici po rastu BDP-a,“ rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, komentirajući istraživanje Hrvatske gospodarske komore o sadržaju ovogodišnje povećane blagdanske košarice.