Predviđali su da ćemo u prosincu potrošiti 12,5 milijardi kuna, a onda su fiskalni računi pokazali da imamo i dublji džep.

Galerija


Prvi rezultati potrošnje u prosincu pokazuju da je, prema fiskaliziranim računima, blagdanska potrošnja iznosila oko 13,5 milijardi kuna.

Vezani članci Kupovina,ilustracija (Foto: Getty) Za blagdane ćemo potrošiti pola milijarde kuna više nego prošle godine, pola milijuna građana dobilo trinaestu plaću Slika nije dostupna Otkrili smo gdje Djed Božićnjak kupuje poklone za Božić!

Potrošnja građana nadmašila je očekivanja. U prosincu smo potrošili oko 13,5 milijardi kuna, podaci su dobiveni iz fiskaliziranih računa. Najviše se trošilo na igračke, kozmetiku, odjeću i obuću.

Najveći broj ispitanika, u istraživanju HGK, na blagdanske je darove potrošio između 100 i 500 kuna (39%), a slijede ih oni koji su ove godine izdvojili između 500 i 1000 kuna (31%). Gornju granicu od 1000 kuna premašilo je tek 9%, dok je manje od 100 kuna ili ništa potrošilo 21% ispitanika. Bez obzira na raspoloživi budžet, 86% ispitanika dar je najčešće namijenilo članu obitelji i voljenoj osobi (54%).

Najdarežljiviji smo bili s igračkama

Gotovo 40% ispitanika ovih blagdana ispod bora ostavilo je igračke, a uz igračke kupovala se i kozmetika (37%), zatim obuća i odjeća (36%) te delikatesni prehrambeni proizvodi (25%). Preko 16% ispitanika odabralo je neki ukrasni predmet, dok je elektroniku i uređaje poklonilo 13% ispitanika. Najveći broj ispitanika koji je odabrao elektroniku blagdanski budžet potrošio je na mobitele i popratnu opremu, gotovo 40%. U kategoriji igračaka prednjače društvene igre, puzzle i slagalice s 30%, dok je u slučaju kozmetičkih proizvoda najčešći odabir bio proizvod za njegu tijela i lica (41%) ili parfem (30%).

Istraživanje je provedeno na 1.300 ispitanika u razdoblju od 22. do 29. prosinca ove godine online putem. Cilj istraživanja bio je steći uvid u sadržaj ovogodišnje blagdanske košarice s obzirom na iznose i kategorije proizvoda kupljenih kao blagdanski dar.

Rast standarda

''Povećana blagdanska potrošnja posljedica je porasta životnog standarda, što je vidljivo i po porastu plaća od 4% do 5%, porastu zaposlenosti od otprilike 2%, porastu prometa u trgovini na malo od otprilike 4% do 5% i u konačnici po rastu BDP-a,“ rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić, komentirajući istraživanje Hrvatske gospodarske komore o sadržaju ovogodišnje povećane blagdanske košarice.