Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠOPING GROZNICA

Trgovački centri su puni, ali pitanje je - koliko se troši: "Ni za Božić ni za Novu godinu nemam ništa dok ne stigne nova mirovina"

Aktualno Galerija Blagdanska šoping groznica - 1 Blagdanska šoping groznica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Blagdanska šoping groznica - 2 Blagdanska šoping groznica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Blagdanska šoping groznica - 3 Blagdanska šoping groznica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Blagdanska šoping groznica - 4 Blagdanska šoping groznica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Blagdanska šoping groznica - 5 Galerija 1/7 >>
Provjerili smo koliki je danak ostavila inflacija. Gotovo da nema namirnice koja nije poskupjela.

U zaprešićkom trgovačkom centru blagdanski šoping u punom je zamahu. Zbog koronamjera redovi ispred trgovina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od dodatnih zaduženja spašava božićnica Hrvati će za blagdanski stol potrošiti između 500 i 1.000 kuna Slika nije dostupna Kupuje se ipak samo najpotrebnije Blagdanske kupovine: Velike gužve tek slijede

"Ljudi ima, ali nije kao prijašnjih godina. Nema novca na razbacivanje, treba štedjeti. Poklona ni nema, nešto malo u znak pažnje. Hrana je najskuplja, na hranu se najviše troši", kazala je Štefica u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Daliborom Špadinom.

Iz trgovačkog sektora zasad su zadovoljni kako je krenulo.

"Veseli što se vraćamo brojkama koje smo imali 2019. godine. Sve to se moglo dogoditi zbog toga što imamo mjere koje su u jednom velikom dijelu, što se tiče gospodarstva, vrlo razumne", smatra Denis Ćupić iz HUP-a.

Sve je skuplje, novca nema

Gotovo da nema namirnice koja nije poskupjela. "Ni za Božić ni za Novu godinu nemam ništa dok ne stigne nova mirovina jer se računi plate i ništa ne ostane", kazala je pak Zahira Pašić.

Sindikalisti ne očekuju puno skuplju košaricu. Krešimir Sever tako je istaknuo da ima cijeli niz akcija na kojima se može pronaći povoljnija hrana te kako samo treba malo obići trgovine.

Neće biti ni obaranja rekorda u trošenju kao preklani, ističu iz osječke potrošačke udruge.

"Ono što nam govore prognoze i predviđanja je da će blagdanska potrošnja ove godine biti deset posto manja u odnosu na onu spektakularnu 2019., kada se potrošilo skoro 16 milijardi kuna", kazala je Tanja Popović Filipović.

Sindikati traže trinaestu plaću

Sindikati javnih službi od Vlade ispod bora žele i povećanje osnovice i uvođenje trinaeste plaće.

"Predviđanja su da će Hrvatska biti jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi. To mora osjetiti što širi sloj građana, zaposlenici, umirovljenici, to moraju osjetiti svi u zemlji da bi taj rast imao smisla", smatra Matija Kroflin iz Sindikata.

Trinaestu plaću, poručuju sindikati, građani bi ionako osjetili tek za vrijeme božićne šoping groznice sljedeće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene