Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stekao naviku?

Neslavni rekorder šokirao Bjelovar: Mladić (21) "napuhao" 4,9 promila i još je bio svega svjestan

Pogled s više od dva promila alkohola u krvi
Pogled s više od dva promila alkohola u krvi DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prometna nesreća/Ilustracija - 1 Prometna nesreća/Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prometna nesreća/Ilustracija - 2 Prometna nesreća/Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pogled s više od dva promila alkohola u krvi Pogled s više od dva promila alkohola u krvi Foto: DNEVNIK.hr Prometni policajac Mato Kovačević Prometni policajac Mato Kovačević Foto: DNEVNIK.hr +0 Prometni policajac Mato Kovačević i Domagoj Mikić Galerija 1/5 >>
Šokantna je činjenica da je 21-godišnjak bio svjestan i orijentiran. Inače s pet promila alkohola u krvi ljudskom organizmu počinju otkazivati organi i čovjeku prijeti smrt.

Laboranti bjelovarske bolnice šokirali su se nalazom krvi 21-godišnjaka. U krvi mladića izmjereno je 4,9 promila alohola. S više od pet promila otkazuju ljudski organi i čovjeku prijeti smrt. U cijeloj priči šokantna je činjenica da je mladić svega bio svjestan.

"On je bio pri svjesti, nesuradljiv, ali orijentiran u sva ti pravca, kasnije je postao malo više agitiran, očekivali smo puno teže stanje kada smo vidjeli koliko ima promila alkohola u krvi“, kazala je Karmela Caparin, voditeljica Centra za hitnu medicinu bjelovarske bolnice .

Psihologinja Ljiljana Mikuš pojasnila nam je koja je formula da s tako velikom koncentracijom čovjek ostane na nogama.

"Očito se radi o čovjeku čiji je organizam bio prilagođen na uzimanje alkohola, dakle tome je prethodilo dugogodišnje kontinuirano uzimanje alkohola“, kaže Miloš.

Bjelovarčani su zgroženi neslavnim rekordom svog sumještanina.

"Padaju, bljuju po podu, Hitna ih kupi… To je danas sve otišlo k vragu. Mislim da imamo problem“, smatra Tin.

Hrvati sve češće vole pogledati u dno čaše. Razlozi su razni.

"Bijeg od stvarnosti, bijeg od realiteta. Kada uzimate alkohol život je ljepši, problemi nestaju, kritičnost se smanjuje, odgovornosti nema ni za što, ni za sebe ni za druge, što znači nekakva kazna zapriječena za takvo ponašanje“, objašnjava psihologinja.

Bijeg od stvarnosti u 2018. na hrvatskim cestama bio je koban za 318 osoba koje su poginule u prometnim nesrećama.

U prvih 11 mjeseci 2019. gotovo 30 tisuća vozača uhvaćeno je kako vozi u alkoholiziranom stanju, dakle u prosjeku svaki sat policija uhvati tri takva vozača.

Mato Kovačević iz PU Zagrebačke kaže kako se pijane osobe isključuju iz prometa, idu u posebnu prostoriju na triježnjenje, a prijeti im novčana kazna te oduzimanje vozačke do 12 mjeseci.

Istaknuo je da je na području PU zagrebačke u prošloj godini bilo 17 osoba manje koje su smrtno stradale u prometnim nesrećama.

"Izlike vozača su razne, od toga da su upravo sjeli u automobil, da im je to prvi prekršaj, ali moraju biti svjesni da niti jedan razlog ne opravdava vožnju pod utjecajem alkohola", kaže Kovačević.

Na području PU zagrebačke pet kamera zabilježilo je više od 133.000 prometnih prekršaja u prošloj godini, a od toga je 56.000 prekršaja brzine.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene