Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatno školstvo

Bjeliš: Akcija studenata je nasilna i ne poštuje pravila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš ocijenio je nasilnom jučerašnju akciju studenata koji su upali na Sveučilište i prekinuli sjednicu Senata tražeći besplatno školovanje te upozorio da studenti takvim postupcima 'ne poštuju akademska pravila i slobode'.

Rektor je najavio na konferenciji za novinare da će se uskoro nastaviti sjednica Senata, koja je prekinuta na samom početku. Izvijestio je kako se intenzivno radi na problematici financiranja studija i studentskim participacijama. Po njegovim riječima, plan je Sveučilišta dovršiti tu temu do 13. srpnja. Potrebno je potpisati ugovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa o financiranju prve godine studija, budućih brucoša, izjavio je rektor, dodajući kako se nada da će taj ugovor biti uskoro spreman za potpisivanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREKRETNIČKI ZAKON U Škotskoj besplatni ulošci i tamponi za sve žene: ''Menstruacija ne prestaje tijekom pandemije'' Slika nije dostupna Odluka gradonačelnika Od ponoći se možete besplatno voziti tramvajima i autobusima u Zagrebu

U očekivanju potpisivanja tog ugovora, kompenzacija za prihode od studentskih participacija trebala bi za Sveučilište iznositi oko 40 milijuna kuna, rekao je Bjeliš. Kad je riječ o višim godinama, kako je dodao, nastavit će se s poboljšanjima i implementacijom načina obračuna studentskih participacija, uvedenih u jesen 2007., a kojima se koristi veći broj fakulteta. 'Vidjet ćemo pokazatelje i možda učiniti korekcije. Od čelnika sastavnica, koji još nisu tu odluku uzeli u obzir, zatražit ćemo da u lipnju i srpnju predlože implementaciju na fakultetima kako bi se ta metoda izračuna školarina primjenjivala na cijelom Sveučilištu', istaknuo je rektor.

Dodao je kako je sustav krenuo od premise da studentske participacije ne smiju biti dio redovitih prihoda fakulteta, no, to nije ostvareno jer je sustav financiranja takav da ono što se osigurava iz državnog proračuna nije dovoljno za normalan rad fakulteta ili razvoj. Bjeliš je ustvrdio kako je Sveučilište uspjelo promijeniti i pristup školarinama tako da se one više ne temelje na automatizmu, nego na stimulativnosti, vrednovanju rada i uspjehu studenata.

>> Studenti prekinuli sjednicu Senata

'Ono čemu težimo je da se sredstva od participacija koriste samo za potrebe studenata, uvjete rada, mobilnost, nagrađivanje najboljih', rekao je. Govoreći o financiranju Sveučilišta, prorektor za poslovanje Tonko Ćurko je izjavio da se na račun školarina za diplomske i integrirane studije za 2009./2010. godinu za zimski semestar te za vanjsku suradnju u tom razdoblju potražuje oko 69 milijuna kuna. Tome treba dodati i tražbine na račun ovrha zbog neisplaćenih božićnica, rekao je Ćurko. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene