Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MENSTRUALNO SIROMAŠTVO

Sveučilište u Puli studenticama besplatno dijeli uloške i tampone: "Ovo je mali pomak, ali zaista jako puno znači"

Aktualno Galerija Besplatne menstrualne potrepštine - 1 Besplatne menstrualne potrepštine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Besplatne menstrualne potrepštine - 2 Besplatne menstrualne potrepštine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Besplatne menstrualne potrepštine - 3 Besplatne menstrualne potrepštine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Besplatne menstrualne potrepštine - 4 Besplatne menstrualne potrepštine - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Besplatne menstrualne potrepštine - 5 Galerija 1/7 >>
Nakon Rijeke i u Puli u svim zgradama Sveučilišta i kad god im zatrebaju studentice imaju besplatne menstrualne potrepštine.

Od sada se besplatni ulošci i tamponi mogu naći u svim ženskim WC-ima na pulskom sveučilištu.

"Cilj ovog projekta je omogućiti menstrualne potrepštine našim studenticama. Vrlo su zadovoljni i vrlo su sretni zato što ovo je nešto mali pomak, ali zaista jako puno znači", kaže Ivona Pilinger iz Studenskog zbora Pula.

One kojima zatrebaju, znaju gdje će ih naći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LOL Pokazale dečkima i muževima kako funkcioniraju tamponi i potpuno im izokrenule svijet

"Svaki fakultet, svaka sastavnica, rektorat, menza i tako dalje. To ide na principu poštenja, morate uzeti koliko vam je potrebno ako nemate u tom trenutku", objašnjava Mirko Filipović, predsjednik Studentskog zbora Puli.

"Znamo svi kako iznenada zna doći ta menstruacija tako da će to sigurno doći dobro da ne moraš trčati doma", kaže studentica Rebecca Tančica.

A osim onih koje studiraju u Puli, kući trčati ne moraju ni studentice iz Rijeke.

"Na fakultetima koji imaju udio studentica veći, dakako, tamo je veća potražnja i tako smo prilagodili volontersku mrežu i smatramo da menstrualne potrepštine nisu luksuz kao što se oporezuju već da su potrepštine", kaže Neven Pintarić, predsjednik Hrvatskog studentskog zbora.

Potrepštine su to koje nema svaka deseta žena u Hrvatskoj, a isto toliko njih nije u mogućnosti kupiti ih dovoljno da bi ih redovito mijenjala, podsjetila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Stoga se potpisivala krajem prošle godine i peticija za smanjenje PDV-a na mensturalne potrepštine s 25 na pet posto, a potpisalo ju je gotovo 24.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREKRETNIČKI ZAKON U Škotskoj besplatni ulošci i tamponi za sve žene: ''Menstruacija ne prestaje tijekom pandemije''

"I netom prije nego se prijedlog opet nađe na stolu u Saboru treba dostaviti nadležnima kako bi vidjeli da postoji određeni broj zainteresiranih građanki i građana zemlje koji smatraju potrebnim da se smanji porez na menstrualne potrepštine", kaže Marinella Matejčić, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Studentski zbor u Puli ovaj će projekt za godinu dana stajati oko 6000 kuna, dok će Riječani, koji imaju i više studenata, za menstrualne potrepštine izvojiti oko 40.000 kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene