Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao za cijelu obitelj

Biznis s glistama od kojeg živi cijela obitelj: "Zaliha nemamo, sve što proizvedemo proda se"

Aktualno Galerija Uspješan biznis od glista - 1 Uspješan biznis od glista - 1 Foto: DNEVNIK.hr Uspješan biznis od glista - 2 Uspješan biznis od glista - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uspješan biznis od glista - 3 Uspješan biznis od glista - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uspješan biznis od glista - 4 Uspješan biznis od glista - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Uspješan biznis od glista - 5 Galerija 1/8 >>
Da novac leži u zemlji, odnosno u gnojivu, uvjerila se jedna zagorska obitelj kojoj biznis cvate zahvaljujući glistama, kalifornijskim glistama. Od želje da im povrće bolje rodi stvorila se ideja od koje cijela obitelj danas živi. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

Kalifornijske gliste već neko vrijeme žive u Zagorju, Zlatku su se jako isplatile.

"Počeli smo prije tri-četiri godine, sve nešto polako, pomalo, da bi danas došli do, evo, 80 kvadrata pod glistama. Koliko se isplati, pa, evo, nemamo zaliha, sve što proizvedemo - sve se proda", rekao je Zlatko Martinek iz Donje Stubice.

Gliste su nabavili zbog svojeg povrća, kojem je trebalo gnojivo. Uzgajali su ih za svoje potrebe, a kako zagorskoj zemlji jako paše glistin, malo-pomalo Martinekima su gliste postale glavni biznis. Najbolje je što sve za njih nabavljaju u susjedstvu, donosi Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV. 

Pročitajte i ovo Pčele - 1 Veliki problem Pčele još spavaju, voćare muči i mraz: Jednog domaćeg voća mogli bismo možda najmanje jesti ove godine

"Hoćemo napraviti jednu prirodnu simbiozu tako da susjed ima konje koje on uzgaja, naposljetku mi uzmemo taj gnoj, koji opet naše gliste prerade i to će se pretvoriti u glistin i vi ćete ga jednog dana u vrtu koristiti dalje", poručila je Ksenija Martinek.

Gliste su postale obiteljski posao, i to doslovno. Svatko ima svoj zadatak.

"Ovo je finalni proizvod koji zovemo glistin, prodaje se u vrećama. On prolazi niz procesa, na kraju je prosijavanje i dobije se ovaj finalni proizvod, koji je, evo vidite, jako fine granulacije", objasnio je Jakov Martinek.

Iako Zlatko zna još nekoliko Zagoraca koji su se upustili u posao s glistama, njihov se uzgoj ne može registrirati kao poljoprivredna djelatnost u Hrvatskoj. Prema Ministarstvu, oni se bave poboljšanjem tla.

Pročitajte i ovo Dražen Tonkovac Za sve krive načelnika Prosvjed zbog dodjele zemlje: Poljoprivrednici traktorima stigli ispred općine

"Mi smo u nekakvoj kategoriji ostale životinje. Znači, glista sama nije priznata kao životinja, nego uvijek smo tu negdje kao ostale životinje. Kad netko postavi pitanje koliko ih imamo, mi ne znamo, to je jednostavno nemoguće izbrojati", zaključio je Zlatko.

Tako za gliste nema kategorizacije. Hrvatska ima oko 170 tisuća registriranih poljoprivrednika, najčešće uzgajaju žitarice i goveda, dok gliste, pa makar i kalifornijske, spadaju u ostale životinje. Njihov poticaj nije ni u planu, no s obzirom na potražnju sve više poljoprivrednika o njima razmišlja, pa će za gliste na ovim prostorima biti dosta posla. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 






 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene