Hrvatski vojnici i jedan svećenik u hrvatskom kontigentu u NATO-ovoj misiji u Poljskoj su se napili pa su izbačeni iz službe.

Galerija


Trojica hrvatskih vojnika, ali i vojni svećenik iz NATO misije vraćeni su kući. Sva četvorica 'pali su' na alkotestu. 

Vezani članci Vojni neboder za smještaj vojnika - 4 Ništa od vojnog nebodera ove jeseni: Kamere Nove TV snimile su pukotine na fasadi, MORH šuti o uzroku Brigadir Ivan Selak Umirovljeni hrvatski pilot o francuskim borbenim avionima: ''Vi njih ni po čemu ne možete usporediti s MiG-ovima koje smo mi imali"

I to već drugi dan od dolaska na Baltik, u misiju uz samu rusku granicu. Vraćali su se vozilom iz grada, a na ulazu u vojnu bazu dočekala ih je kontrola. Bili su pijani. 

U Ministarstvu obrane kažu da je ovo izolirani slučaj. No, tek naknadno, na naše inzistiranje, potvrđuju da ipak nije tako i da su svojim ponašanjem prekršili propise.

"Nitko od pripadnika hrvatskog kontigenta nije radio incidente. Međutim, zbog izričitih i nedvosmislenih propisa, te netoleriranju prisutnosti alkohola u krvi, ostali pripadnici uključeni u ovaj događaj vraćeni su u Hrvatsku", poručuju iz MORH-a.

Protiv njih je pokrenut stegovni postupak. Na upit hoće li ih i kako kazniti, nema odgovora.

Od pitanja bježi i ministar obrane, koji ih je prije nepuna dva mjeseca ispratio. "Vojska je spremna i profesionalna i narod je ponosan sa hrvatskom vojskom", ponavlja Krstičević, no na pitanje o incidentu u Poljskoj ne želi odgovarati.

O incidentu u kojem je sudjelovao kapelan šute i u vojnom ordinarijatu. Nije poznato čekaju li sankcije i svećenika kojem ovo nije prva misija.

Bio je u Afganistanu u kojem je alkohol strogo zabranjen. Da se sve to nikako ne tolerira itekako dobro zna i Zoran Lepen, bivši pripadnik HV-a.

"Mi smo obilazili američke baze. Od hrane i sokova za koje nisam znao da postoje, sve ima, ali alkohol niti kapi", kaže Lepen.

Zbog pijanstva vojnici vraćeni iz misije (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Zoran Lepen, bivši pripadnik HV-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Pravila ponašanja prije odlaska u mirovnu misiju dio su svakodnevne i stroge vojne obuke. Pa i kad je u pitanju alkohol, kaže Lepen.

"Unutar europskog kampa gdje su bile smještene sve nacije se mogao konzumirati po glavi dvije pive iza 19 sati i to isključio kad si van dužnosti. Imao si svoj ID card s imenom i prezimenom i kod šankera si ga morao predati gdje je on ubilježio da si popio dvije. Za treću nije bilo šanse", kaže Lepen.

Kod američkih saveznika, pod čijim su se zapovjedništvom hrvatski časnici u Poljskoj dobrano osramotili, niti toliko.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr