Kolačići s marihuanom (Foto: Getty Images)
Kolačići s marihuanom (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Nakon što su u bolnicu u Biogradu dovezene tri osobe sa čudnim simptomima trovanja, policija je pokrenula kriminalističku istragu.


U petak u večernjim satima u bolnicu su došli supružnici (45 i 56 godina) iz Biograda. Njima je nakon što su kod kuće pojeli kolačiće, skočio tlak, uzlupalo se srce, obuzela ih vrtoglavica, mučnina, te im se sveukupno činilo da s njima nešto nije u redu, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Prometna nesreća između Velike i Češljakovaca - 1 Crna nedjelja: Kod Požege poginuo mladić, dvoje ozlijeđenih, 24-godišnjak stradao i troje ljudi ozlijeđeno kod Rovinja Pokraj Garešnice pronađen labaratorij za uzgoj indijske konoplje (Foto: PU bjelovarsko-bilogorska) - 1 Na tavanu složio laboratorij za uzgoj marihuane, policija pronašla više od 100 kilograma droge

Ubrzo je u bolnicu sa sličnim simptomima dovezena i 19-godišnjakinja, koja je taj dan bila na zabavi koje je jedno od njihove djece organiziralo u njihovoj kući u Biogradu. Najprije su posumnjali na trovanje hranom, no taj dan nisu pojeli ništa sumnjivo, osim čokoladnih "muffina" koje su zatekli na pladnju kada su se vratili kući. Dijagnoza koju im je priopćio liječnik bila je: trovanje marihuanom.

Uzrok trovanja bili su kolači koje je taj dan mlado društvo u njihovoj kući spremalo s posebnim "začinom", odnosno marihuanom. Veći dio su pojeli, a ostatak ostavili, zaboravivši na roditelje koji su dokrajčili ostatak.

Nakon liječničke obrade utvrđeno je da neće imati ozbiljnijih zdravstvenih posljedica. No, zbog trovanja marihuanom troje ljudi, policijski službenici Policijske postaje Biograd pokrenuli su kriminalističko istraživanje i izuzeli sporne kolače.

Prema prvim rezultatima istraživanja utvrđeno je da je 25-godišnjak s biogradskog područja pribavio pet grama marihuane, koju je prošlog petka, zajedno s više drugih mlađih punoljetnika, umiješao u smjesu za kolače koje su naknadno i konzumirali.

Liječnici objašnjavaju da učinci marihuane unesene hranom, npr. u obliku kolačića, umaka ili juhe, nastupaju sporije i traju duže od učinaka marihuane primijenjene preko isparivača ili pušenjem.

Nakon konzumacije marihuane u kolačima može doći do tahikardije, koja traje otprilike sat vremena, te do porasta krvnog tlaka, koji kroz nekoliko minuta prelazi u sniženi krvni tlak. Kod nekih su moguće i ozbiljnije reakcija kao što su ubrzanje pulsa, vrtoglavica, obamrlost, glavobolja i osip.