Biljana Borzan (Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL)
Biljana Borzan (Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL) Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu proizvoda na istoku i zapadu EU i bit će glavna autorica prvog dokumenta Europskog parlamenta o toj temi, izvijestili su u utorak iz osječkog ureda eurozastupnice Borzan.


U priopćenju za javnost Borzan ističe kako je usvojen njezin prijedlog da Europski parlament o ovome pitanju "konačno iznjedri službenu poziciju". Dodaje kako će biti autorica većeg dijela dokumenta, onoga, koji se odnosi na razlike u kvaliteti kod prehrambenih proizvoda, dok će kolegica iz Češke Olga Sehnalova biti zadužena za neprehrambene proizvode.

Vezani članci Seksualno zlostavljao pse, a slučaj bi mogao u zastaru 03 Objavljena presuda za gnjusni slučaj koji je šokirao Hrvatsku: Zaposleniku Europskog parlamenta godinu dana zatvora za višegodišnje silovanje svojih pasa Provjereno: Zagrepčanin silovao pse - 4 Hoće li Zagrepčanin koji je godinama silova svoje pse odšetati slobodan? "Začuđuje kako sud ne promišlja da taj čovjek možda u ovom trenutku čini jednak zločin"

U uredu podsjećaju kako je Borzan, u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, provela istraživanje kvalitete proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj koje je obuhvatilo i neprehrambene proizvode te da je, nakon objave rezultata, prozvani proizvođač dječje hrane "HIPP" najavio povlačenje manje zdrave kašice s hrvatskog tržišta i zamjenu s njemačkom, dok je predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker "osudio problem s najviše razine".

"Više od 70 posto građana RH smatra da nas multinacionalne korporacije tretiraju kao građane drugog reda. Moje istraživanje je potvrdilo da su proizvodi na našem tržištu lošije kvalitete te su čak i skuplji. Trud se isplatio i danas Europski parlament kreće u izradu službene pozicije", istaknula je Borzan i dodala kako je već u kontaktu s predstavnicima potrošačkih udruga i industrije. (Hina)