Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put RH u EU

BiH i Slovenija kompliciraju stvar, Vlada to ne smatra dramatičnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina ne odustaje od namjere da zakomplicira gradnju Pelješkog mosta, kao i pitanje rezgraničenja oko Neuma.

I Slovenci najavljuju novu blokadu hrvatskog puta prema Europskoj Uniji dok se ne riješi pitanje štediša Ljubljanske banke. O ozbiljnosti trenutka progovorio je čak i kardinal Josip Bozanić, no Vlada čini se to ne doživljava dramatično.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje Potres pogodio BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Uh, kako je samo zatreslo!" Ujedinjeni narodi Genocid u Srebrenici Danas odluka o jednom od najvećih zločina u Europi: Dodik prijeti odcjepljenjem, Vučić otputovao u New York

Dva otočića i 172 milijuna eura kamen su spoticanja dobrih odnosa Hrvatske sa susjedima. Ministrica vanjskih poslova ipak nije zabrinuta što BIH ne popušta oko pograničnih pitanja, a Slovenci zbog Ljubljanske banke prijete blokadom ulaska Hrvatske u EU.

'Jedno popikavanje na putu kakvih smo imali puno. Mi u ovom trenutku imamo 15 ratifikacija. Naš pristupni ugovor će sigurno biti ratificiran na vrijeme', kaže ministrica Pusić.

>> BiH: Pelješki most - projekt uz dogovor

'Nisam baš siguran da se radi samo o sitnom popikavanju', odgovara njen prethodnik Gordan Jandroković. Vlada je sporna pitanja trebala otvoriti nakon ulaska u Uniju, smatra bivši HDZ-ov ministar. Pregovaračka pozicija bila bi jača i da se vanjska politika usmjerila na jačanje odnosa s velikim igračima poput Sjedinjenih američkih država, a ne na regiju, tvrdi Jandroković.

Predsjednik Ivo Josipović zategnute odnose sa susjednima nije komentirao. Na odgovornost u rješavanju teritorijalnih pitanja političare je zato pozvao kardinal Josip Bozanić. 'U potpunosti se slažem. Treba samo poštivati granice iz 1991. Svako nepoštivanje granica iz 1991. između bivših republika dovodi u pitanje ukupnu Hrvatsku granicu', dodaje ministrica Pusić.

Oglasio se i srbijanski premijer Ivica Dačić. On Hrvatsku optužuje da više nije zainteresirana za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene