Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i Bosna i Hercegovina svoje će teritorijalne prijepore rješiti dogovorom i uz uzajamno uvažavanje legitimnih interesa obje države.


Ovakav zaključak donijeli su gotovo svi značajniji dnevni listovi u BiH izvješćujući o sastanku što su ga u Bruxellesu uz posredovanje Europske unije održali ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i šef bosanskohercegovačke diplomacije Zlatko Lagumdžija.

Vezani članci Oleg Butković Projekt skuplji od Pelješkog mosta napokon dobio zeleno svjetlo, Butković: "Uskoro potpisujemo ugovor s turskim izvođačem'' Slika nije dostupna Hrvatska i BiH riješile prijepore oko Pelješkog mosta

'Dnevni avaz' u naslovu teksta posvećenog tom sastanku ističe Lagumdžijinu izjavu kako 'povezivanje Hrvatske ne smije izolirati BiH' što se odnosi na rasprave oko gradnje Pelješkog mosta. Lagumdžija je listu pojasnio kako je utvrđeno da će predstavnici BiH biti uključeni u donošenje rješenja za moguću gradnju mosta baš kao i za koridor kroz Neum.

Važnim drži i to što će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju za izvoz roba iz BiH osim Gradiške i Bijače biti otvoren i treći granični prijelaz, onaj kod Izačića. Lagumdžija je zaključio kako je na sastanku u Bruxellesu prevladala pozitivna atmosfera koja će omogućiti pronalaženje rješenja u interesu obje države.

>> EKSKLUZIVNO Ovo je novi, milijardu kuna jeftiniji Pelješki most

'Oslobođenje' izvješćujući o sastanku u Bruxellesu piše kako 'bez dogovora nema Pelješkog mosta'. Oba sarajvska lista u četvrtak posebno pohvalno pišu o predsjedniku hrvatske vlade Zoranu Milanoviću nakon njegova odlučnog istupa u Hrvatskom saboru u kojemu je branio potrebu da se ratificira ugovor o granici kojega su 1999. godine potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

'Avaz' je Milanoviću zbog toga posvetio rubriku 'osoba dana' pišući kako je nastup hrvatskog premijera u Saboru bio 'impresivan'. 'Zalažući se za ratifikaciju sporazuma (o granici) Milanović je oporbi u Saboru očitao pravu lekciju ostavivši svoje najveće političke protivnike iz HDZ-a faktički bez riječi, navodeći kako Hrvatska želi pokazati da poštuje međunarodno pravo', ocjenjuje 'Avaz' dodajući kako je to samo potvrda Milanovićevih ranijih ohrabrujućih izjava i postupaka i dokaz kontinuiteta politike sadašnje hrvatske vlade prema BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook