Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nedjelju je niz biciklista odjevenih u ljubičasto odvozilo krug po središtu Zagreba, u sklopu manifestacije "Bicikliraj za epilepsiju.


U znak potpore i solidarnosti osobama s epilepsijom u nedjelju je niz biciklista odjevenih u ljubičasto odvozilo krug po središtu Zagreba, u sklopu manifestacije "Bicikliraj za epilepsiju!", kojom se Hrvatska pridružuje stotinama zemalja diljem svijeta koje na današnji dan obilježavaju "Ljubičasti dan", dan kada se javnost educira ne bi li se smanjila stigmatizacija oboljelih od epilepsije.

Vezani članci Dr. Ana Sruk i oboljeli od epilepsije Damir Đurić (Foto: Dnevnik.hr) Njihova je boja ljubičasta, a humor crn: Više od 40.000 Hrvata boluje od epilepsije i mnogi su obilježili njihov dan 3-godišnji Corey Alway boluje od dva rijetka genetska poremećaja (Foto: Profimedia) Da ti pukne srce: Ovaj hrabri trogodišnjak trpi čak 300 epileptičnih napadaja dnevno, liječnici ne daju nadu

Akcija "Ljubičasti dan" pokrenuta je 2008. u Kanadi na inicijativu devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju, s ciljem da smanje njezin osjećaj usamljenosti i izolacije, što je poznati osjećaj mnogima koji imaju epilepsiju.

"Osobe s epilepsijom često su izložene stigmi i diskriminaciji, što je posljedica neznanja, predrasuda i krivih stavova društva prema njima, a naša je svrha pokazati da oni mogu živjeti normalan i produktivan život", rekla je Ana Piršić, predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju, jednog od organizatora manifestacije.

Piršić je podsjetila kako se "Ljubičasti dan" već osmu godinu obilježava i u Hrvatskoj raznim edukativnim aktivnostima, a akcija bicikliranja središnja je manifestacija, kojoj se ove godine, unatoč kiši, okupili deseci biciklista koji su u povorci, na čelu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, krenuli s Europskog trga i napravili krug po središtu Zagreba.

Za to vrijeme na Europskom trgu dijelili su se promotivni materijali, među kojima i letci s deset preporuka kako pomoći osobi koja ima epileptički napadaj, od kojih su neke od važnijih da, unatoč dramatičnosti napadaja, treba zadržati prisebnost i mjeriti vrijeme ne bi li se osigurala hitna intervencija ukoliko napadaj traje duže od dvije do tri minute.

Također, osoba koja pomaže trebala bi spriječiti ozljede i staviti onome tko ima napadaj nešto mekano ispod glave, postaviti ga u bočni položaj, ne pokušavati mu stavljati predmete među zube niti sputavati grčenje tijela, ne davati mu lijekove, hranu ili piće dok se ne oporavi.

Uz Hrvatsku udrugu za epilepsiju, događaj su organizirali Hrvatska liga protiv epilepsije, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za epilepsiju, Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za preoperativnu obradu bolesnika s epilepsijom, Hrvatsko društvo za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ te Odjela za dječju neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju