180 obitelji srpske manjine u 70 naselja diljem Hrvatske živi bez struje, a broj onih bez vode barem je dvostruko veći.

Galerija


Uz bor bez lampica obitelj Lončar slavi Svetog Stevana. Prvi put nakon što su se nedavno iz Srbije vratili u Hrvatsku, u dom bez struje.

Vezani članci Denis Barić (Foto: Dnevnik.hr) Ne jenjava bura zbog golemih računa: "To je kao da su u 15 dana već potrošili godišnju količinu vode!" Slika nije dostupna USPOREDILI SMO CIJENE I PLAĆE Što je poskupjelo, a što pojeftinilo zadnjih 10 godina?

Da stvar bude apsurdna, njihov zaselak nedaleko Obrovca, nalazi se podno vjetroelektrane. Unatoč nedostatku osnovnih životnih uvjeta, Lončarevi ostaju, pa su stariju kćer upisali u školu. I nadaju se da će, poput susjeda, barem dobiti solarne ploče.

8.1.2018.
Bez struje i vode zbog požara (Foto: Dnevnik.hr) - 4

"Prije rata je bilo struje i ulične rasvjete, a sada kad mrak padne u 4 sata, nema ništa", govori Goran Lončar, Lončari.

O kanalizaciji i asfaltu Lončarevi mogu samo sanjati. Baš kao što u Islamu Grčkom sanjaju redovnu autobusnu liniju. Ondje 70 domaćinstava, u kojima živi srpsko stanovništvo, nema vodu iako im je vodovod stigao tik do mjesta.

"Što se tiče Vlade Zorana Milanovića , unatoč pokušaju da se to riješi zajedno sa tadašnjim ministrima gospodinom Čačićem i gospodinom Vrdoljakom, unatoč njihovoj iskazanoj dobroj volji, došlo je do opstrukcije u javnim poduzećima", govori saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Oreškovićeva Vlada, ističe Pupovac, nije pokazala interes, pa je problem dočekao Plenkovića, koji je na pravoslavni Badnjak dao obećanje.

"Da u svakom dijelu Hrvatske svi naši sugrađani imaju i struju i vodu. I to ćemo riješiti u mandatu ove Vlade", u subotu je obećao Andrej Plenković.

8.1.2018.
Bez struje i vode zbog požara (Foto: Dnevnik.hr) - 2

No problema ima još. Broj pripadnika srpske manjine pada. U Đevrskama nedaleko od Knina školu je nekad pohađalo 340 učenika. Danas izgleda propalo jer učenika nema. Teško da će ih i biti bez životnih uvjeta dostojnih 21. stoljeća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.