Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez rješenja u Slavonskom Brodu

''Umjesto obećanja i floskula treba povući konkretne poteze''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Slavonskom Brodu obećala je da će vršiti pritisak da se problem rafinerije u Bosanskom Brodu riješi što prije.

No konkretnih rokova i rješenja još uvijek nema. Nakon sastanka s ruskim ministrom Lavrovom osjeća optimizam i smatra da bi se problem mogao ubrzo riješiti.

Pročitajte i ovo Ukrajinske bespilotne letjelice pogodile rusku rafineriju Napad bespilotnim letjelicama VIDEO Ukrajinski dronovi pogodili rusku rafineriju nafte, izbio je veliki požar Slika nije dostupna Kvar navodno otklonjen Rekordno zagađenje u Sl. Brodu: Rafinerija priznala 'mali problem'

Konkretan datum i način rješenja problema rafinerije u Bosanskom brodu - predsjednica ni u petak nije ponudila. No nakon sastanka s ruskim ministrom Lavrovom osjeća kaže optimizam.

''Gospodin Lavrov je na tom sastanku izrazio doista razumijevanje i vrlo konstruktivan pristup i sam je spomenuo da su oni spremni na modernizaciju'', rekla je Predsjednica.

Modernizacija rafinerije značila bi prelazak s nafte na plin. Predsjednica kaže da će vršiti pritisak i na hrvatsku i na susjednu stranu - da se problem riješi što prije.

''Konkretnih rokova u ovom trenutku - ja vam jedino mogu reći što je moguće prije. Odmah. S ruskom federacijom je dogovoreno da su oni odmah spremni djelovati u skladu dogovora s Hrvatskom'', objašnjava Predsjednica.

Na problem koji traje već 8 godina građani su upozoravali i prosvjedima. Iako im je sastanak predsjednice i ruskog ministra Lavrova dao nadu, ipak očekuju točne rokove i plan modernizacije rafinerije.

''Sama pojava ovog tehničkog rješenja za plinofikaciju rafinerije je velika stvar i prvi puta nešto konkretno na što možemo računati da bi pomoglo rješenju problema onečišćenja'', kaže Mladen Sudar iz inicijative Brođani za Brod.

Jer mjerne postaje u Slavonskom Brodu redovito podsjećaju na onečišćen zrak.

''Sada smo u drugom mjesecu, a već sada imamo 35 prekoračenja lebdećih čestica u zraku što je dozvoljena godišnja razina, tako da smo već sada u kriznoj situaciji'', objašnjava Izidora Jokić Štefančić (Inicijativa Brođani za Brod).

A Brođane je razljutila izjava načelnika Bosanskog Broda. Poručio im je da bi se na taj zrak trebali naviknuti, kao što su se i oni.

''Jako loše jer jednostavno takvu izjavu ne može izjaviti jer iz rafinerije ne izlazi cvijeće, izlazi sumpor'', kaže Jokić Štefančić.

Koliko će to još morati podnositi, i dalje se ne zna.

U kojem se roku može realizirati modernizacija?

Dakle, nakon premijera i Predsjednica je obećala hitno rješavanje ovog gorućeg ekološkog problema. Kako se i u kojem roku može realizirati modernizacija rafinerije u Bosanskom Brodu?

''Može u šest mjesei, međutim umjesto obećanja i floskula treba povući konkretne poteze, a procedura je jasna. BIH i Hrvatska moraju potpisati međudržavni sporazum. Hrvatska vlada ovaj projekt mora proglasiti strateškim kako bi se ubrzalo ishođenje građevisnkih i lokacijskih dozvola. Radovi mogu početi odmah, naravno uz nadzor Ministarstva zaštite okoliša. Hrvatska mora napraviti 5 kilometara plinovoda do granice, dati priključak Rusima, njima ostaje tek kilometar i pol.

Složit će se mnogi i reći da je to skup projekt, međutim i vrlo je isplativ. Naime rafinerija u Bosanskom Brodu godišnje troši između 700 i 900 milijuna kubika plina, usporedbe radi Slavonski Brod godišnje potroši 30-ak milijuna kubika. Rusi bi naravno plin Hrvatskoj plaćali po tržišnim cijenama. Stručnjaci me uvjeravaju da bi kroz dva ili tri mjeseca ta investicija bila vraćena.

Čuli smo danas Predsjednicu, ona je obećala da će napraviti pritisak, međutim treba konkretno djelovati, ispoštivati proceduru, sporazum i proglasiti ga strateškim interesom jer građani Slavonskog Broda ne mogu čekati. Oni ne razumiju što znači politički pritisak i diplomatske aktivnosti jer svaki dan moraju udisati odvratni, zagađeni zrak od kojeg nažalost sve više ih obolijeva'', izvijestio je iz Slavonskog Broda reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene